В зоната на Covid-19

Предаване: В кадър, 29.04.2020

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Лицата зад маските, лекарите които аплодираме, болестта и хората зад статистиката. Вече два месеца Сovid-19 е превзел ежедневието ни, но малцина са тези, които виждат болестта и какво се случва в изолираните отделения.

Един месец след обявяване на извънредното положение, 35 дни след първия регистриран ковид случай, камера на БНТ бе допусната ексклузивно в отделението на "Пирогов". В триажа или входа, приема на болните. За да видим или по-точно усетим епидемията не като отражение на отразеното или преразказ на преразказа. А като реалността, такава каквато е.

Журналистката Мария Чернева, която от години отразява новините в здравния ресор, влезе за три дни в ‚Ковид‘ зоната на "Пирогов" - сама, с малка камера, за да не затрудни по никакъв начин работата на медицинските екипи и да не изложи на излишен риск никого.

"Филмът е нередактиран, суров разказ, затова и истински. Реалността в него е такава, каквато я видя безпристрастната камера. Без ограниченията на страха, неизкривена от инстинктите на екипа. Болните и болестта се оглеждат в очите на трима лекари. Трима много млади лекари. Младите са тези, които са на първа линия срещу болестта. Но зад гърба им стои капацитетът на десетки специалисти, цялата болница“, разказва авторката на филма Мария Чернева.

В зоната на Covid-19“ е едно свидетелство, един документ за епидемията там, където малцина могат да влязат. Благодарим на ръководството на "Пирогов", че прие тази мисия и ни позволи да си свършим работата. Благодарим за разбирането и на всички болни, които приеха камерата ни като част от екипа, който се бори срещу болестта”, допълва журналистката.

Филмът е първи и единствен засега опит да се види работата на лекарите в условията на епидемия и строги мерки за изолация.

Кадрите и монтажът са на Мария Чернева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад