Валери Жаблянов: БСП няма да преговаря за партийна подкрепа на втори тур

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БСП и Генералът. В студиото е Валери Жаблянов, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Генерал Радев получи над 25% подкрепа на първи тур на президентските избори в неделя. Как социалистите приемат този резултат - като заслуга на БСП или на Инциативния комитет, издигнал ген. Радев? Валери Жаблянов смята, че заслугата е на добрата симбиоза, която се е получила само за няколко месеца. Ако генералът загуби, загубата ще бъде за БСП и не би предизвикала "разрушителни драми в партията", защото тя е губила неведнъж и знае "как да загуби и как да спечели", уверява Жаблянов. "Ясна е реалността и търсим пътя за победата и мисля, че резултатът на първи тур показа, че БСП може да намира пътя".

Зад този резултат стои както харизмата на генерал Радев, така и недоволството от управлението на ГЕРБ. Недоволството, по думите му, е на лице и то се е изразило и в референдума. "Има едно огромно недоволство в българското общеснво в момента - от начина, по който се управлява България, от начина, по който се избират политици, от начина, по който се разпределят парите, на шуробаджанашки принцип". Според Жаблянов БСП има позиция /призоваваше да се гласува с НЕ на трите въпроса - бел. ред./ за референдума, която ще прояви в парламента, когато дойде ред да се гласува по въпросите на допитването, тъй като по закон депутатите трябва час по-скоро да разгледат решението за него. Референдумът е показал, че гражданите искат дълбока промяна и "може би не само смяна на президента". Що се отнася до позицията на социалистите по референдума, Жаблянов изрази удовлетворение за резултата от него, макар да заяви, че идеите на допитването вероятно ще бъат предмет на допълнително обсъждане. "По важен е духът на референдума, не точно буквата, защото хората излязоха и казаха "така повече не може да продължава". "Затова предложихме кандидат, който не е участвал в това управление", каза Жаблянов. А Борисов, по думите му, трябва веднага да си подаде оставката.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП отрече категорично партията му да търси подкрепата на ДПС за втория кръг на президентските избори. "Ние не се обръщаме към нито една от партийните централи". "Няма да водим разговори за партийна подкрепа, търсим подкрепа за нашата платформа за кандидата за президент г-н Радев". БСП и Иницативният комитет за кандидатурата на ген. Радев ще разчитат за това на подкрепата на симпатизантите на патриотите и на Веселин Марешки, обяви Жаблянов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад