Ваня Цветкова на финала на „Лачените обувки на българското кино”

Ваня Цветкова на финала на „Лачените обувки на българското кино”
В предаването
Всички броеве

Последната истинска звезда на българското кино от неговите златни години – Ваня Цветкова – се завръща в България специално за Гала вечерта на „Лачените обувки на българското кино”. Вдъхновена от интереса към формата на БНТ, тя прие поканата да участва в решаващата вечер, когато зрителите на живо в ефир ще изберат любимия си български филм от столетието.

От дълги години актрисата живее в САЩ. По повод поканата на БНТ Ваня Цветкова заяви, че отдавна не се е чувствала така горда от факта, че има място сред най-харесваните артисти на България. Тя призна, че една от несбъднатите й мечти е да играе в лентата на Георги Дюлгеров „Мера според мера”, който определя като любимия си български филм.

От 1978 до 2004 година Ваня Цветкова участва в 15 филма, част от които попаднаха в Топ 100 - „Комбина”, „Лавина”, „Бариерата” и „Хан Аспарух”. Тя завършва през 1980 година ВИТИЗ в класа на Гриша Островски. В киното дебютира с филма „Служебно положение - ординарец”, но голяма популярност получава в „Бариерата”, под режисурата на Христо Христов. С участията си в касовите хитове на българското кино – „Лавина” и „Комбина” - се превръща във всенародна любимка.

Емблематични за родното кино остават нейните филмови партньорства с Иван Иванов („Лавина”, „Комбина” и „Другият наш възможен живот”), Инокентий Смоктуновски („Бариерата”) и Филип Трифонов („Адио, рио”). През годините Ваня Цветкова е имала шанса да работи с режисьори като Иван Андонов, Людмил Стайков, Никола Рударов, Киран Коларов, Христо Христов, Гриша Островски, Румяна Петкова, Христо Писков, Ирина Акташева и др.

Тя ще бъде запомнена и с участието си в драматичния сериал на БНТ „Патриархат”, както и с ролите си в театъра. През 1986 година Ваня Цветкова участва, заедно с Владимир Пенев, в първото култово представление в Младежкия театър – „Двуглав орел” от Жан Кокто, за което билетите са изчерпани за месеци напред.

Популярността й в киното превръща театралните представления, в които участва, в хитови за зрителите.

Екипът на „Лачените обувки на българското кино” подготвя видео, с което се надява да изненада специалната си гостенка. Зрителите ще си припомнят незабравими сцени с нейни роли, а тя ще има възможност да разкаже от дистанцията на времето за емоциите, които е изживяла по време на заснемането им. Заедно с Ваня Цветкова по червения килим ще мине и още един любим български актьор от новото поколение и добре познат на аудиторията на БНТ от последните години. Зрителите ще видят звездната двойка по време на финалната Гала вечер, която БНТ1 ще излъчи на живо на 7-ми юни от 20:45 часа. Обществената медия ще предава финала на предаването и на голям екран пред Народния театър, откъдето ще има включвания на живо със зрители и специалисти.

Зрителите продължават да избират своя любим филм на официалния сайт на БНТ - www.bnt.bg - или чрез sms на номер 18 500 със заглавието, изписано на латиница. По време на големия финал те ще могат да проследят как се движи резултатът от sms гласуването в реално време. Ще могат да се включат с коментари и аргументи за любимия си филм в Twitter. Гласуването ще продължи на живо по време на Гала вечерта и ще бъде решаващо при подреждането на класацията.