Вавилон Берлин

Голямата депрeсия започва с "танц въру вулкан"!... порнографски прочит на Библията в нощен клуб на Берлин, от зората на Третия райх, е началото...8-сериен телевизионен филм

Държава: Германия
Година: 2017-19
Времетраене: 45 минути
За продукцията
Всички епизоди

По романа "Мократа риба" на Фолкер Кучер

Режисьори: Ахим фон Борис, Том Тиквер, Хенк Хандльогтен

В ролите: Фолкер Брух, Лив Лиза Фрийс, Петер Курт, Матиас Бранд, Хана Херцпрунг, Северия Янусаускайте, Удо Самел, Иво Пицкер и др.

"Вавилон Берлин" е най-скъпият германски телевизионен сериал - за 40 милиона евро, в адаптация по романа "Мократа риба" на Фолкер Кучер - за "златните 20 години" от началото на ХХ век в Германия, преди нацистите да дойдат на власт.

Историята започва през пролетта на 1929. Берлин е космополитен град с хора от цял свят - мигранти, работници, предприемачи, артисти и неудачници с амбиции. През деня се водят войни, през нощта животът кипи от пороци. Магазините и баровете работят денонощно, метрото пристига на всеки две минути. Почти документално се носят крайностите между Ваймарската република и националсоциализма - диви танци, горчива бедност и съмнително богатство...

Порнографски филм с ужасяващи секссцени от нощен клуб се оказва "забавление" в дълбок канал за престъпления с политическа подкрепа и това не е просто вълнуваща детективска история, а предвестие за наближаващия кошмар.

Комисар Гереон Рат е преместен от Кьолн в Берлин - епицентърът на промените. Под бляскавата фасада на деня разорените германци се борят за по-добър живот в условия на организирана престъпност и политически екстремизъм.

Старият военен елит още не е абдикирал, докато ново, много по-ужасно чудовище трупа маса...

Рат е нов в екипа на "Червената крепост"- централният полицейски участък на Берлин. Спокоен и искрен на пръв поглед, той носи тежък товар.

Шеф на екипа е Бруно Волтер - лоялен и загрижен колега, чийто тайни схеми се оказват сериозна заплаха.

Между двамата е стенописката Шарлотe - умна млада жена, която работи много за по-добър живот на семейството си и...води двойнствен живот.

Това, което на пръв поглед изглежда порнокръг в берлинската мафия е част от голяма мрежа за корупция и търговия с наркотици, секс и оръжие. Детектив Рат е раздвоен между лоялността си към службите и върховенството на истината!

Когато пристига товарен влак от Съветския съюз, вниманието е разнопосочно - за някои е залог за политическа мощ, за други - гарантира свобода, но преди всичко е опасен за всеки, който го доближи...

Голямата депресия започва с "танц върху вулкан". И не само в Берлин. Картината е същата и в Америка...

Наблюдаващите още не знаят кой всъщност е приятел и кой враг в тази мръсна история.

*Златна Романова

Babylon Berlin

Номинация за графичен дизайн от Филмовия фестивал в Остин, Тексас /2017/

Награди за най-добър телевизионен сериал от Фестивали в Шанхай, Сеул, "Роми Гала" в Австрия, Онда в Барселона, "Златен чадър" от Медиамикс; Златна камера, "Бамби" и Адолф Грим от Германските кино и телевизонни награди, Специална награда от Бавария, Награда за сценарий от Европейските филмови награди /2017-2019/