Вавилон Берлин 2

С цветовете на флага - "чиста" кръв и тонове злато в черен съюзГолямата депресия започва с танц върху вулкан! Под блясъка на нощта в Берлин през 1929 се крие друг свят... Втори сезон на "Вавилон Берлин" по романа "Мократа риба" на Фолкер Кучер8-сериен телевизионен филм

Държава: Германия
Година: 2017-18
Времетраене: 45 минути
За продукцията
Всички епизоди


Сценаристи и режисьори: Ахим фон Борис, Том Тиквер, Хенк Хандльогтен

В ролите: Фолкер Брух, Лив Лиза Фрийс, Петер Курт, Матиас Брант, Леони Бенеш


"Вавилон Берлин" е най-скъпата и първа германска копродукция между ARD и Sky Channel. Сериалът се разпространява от Netflix за он-лайн потребителите в САЩ, Канада и Австралия и от Beta Films /с испанския"Гранд хотел" и италианския "Гомор"/ за телевизионните канали в Европа.

В следващите 8 епизода от "Вавилон Берлин 2" историята следва "Мократа риба" на Фолкер Кучер. Трети сезон е по следващия му роман - "Тихата смърт" /2009/, с премиера на 24 януари 2020 по Sky 1. През 2020 има анонс и за четвърти филм, вероятно следвайки другите романи на автора - "Златната среда" 2010/, "Операция "Родина" /2012/, "Мартенският погром" /2014/. Последният издаден роман на Кучер е "Лунапарк" /2016/.

Всички сюжети са от действителността през 20-те и 30-те години на ХХ век в Германия. Персонажите са извадка на обществото в сложна политическа картина със скрити финансови игри, пиршество на пороци и тайни военни организации в стари религиозни и имперски граници.

Исторически романи за нацизма в Германия са писани и преди, но криминалните романи на Кучер за "Златните години" в Берлин са първите на литературна сцена, пуснати в печат. Фолкер Кучер е роден през 1962 в Линдар, Северен Рейн-Вестфалия. Завършил е германска литература, философия и история, работил като редактор в ежедневници.

Със завладяващ стил писателят изследва опиума на Ваймарската република, съживявайки детайлите в съдбовна картина. Кучер споделя, че негово "вдъхновение" са били сериалът на HBO - "Семейство Сопрано" /1997 -2007/ и два филма - "Път към гибел" на Сам Мендес и шедьовърът на Фриц Ланг "М" от 1931. Блендата между тези два свята създава атмосферата във "Вавилон Берлин".

Главният герой в романите и филма е Берлин - космополитен, модерен и опасен град, в който никой не спи...

Берлин е център и симбиоза на вътрешните войни в Германия. И въпреки че действията обхващат различни части на страната - Бавария, Саксония и Рейн, метрополисът държи силата на кризата и привлича най-много хора - германци и чужденци, блуждаещи и амбициозни, в търсене на възможности.

Като горд потомък на Областта Рейн, главният герой - комисар Рат, изпитва трудност да приеме какво е това "общ пруски манталитет". Официална част от Прусия, неговият роден град Колон, заедно с цялата Рейнска област, представлява старата империя, която трябва да съществува заедно с новостите - католици с протестанти, старите с новите германци, сред които учудващо все повече звучи руска реч. Имената на улиците се сменят "по републикански" - например Шарлотенбург става Шарлотенград...

"Националната сигурност" е в ръцете на "Чиста раса" /"кръв"/ - екстремистка паравоенна формация, която се ръководи от бивши генерали в Германската армия и се разраства въпреки ограниченията, наложени с Версайския договор. Тайната военна организация действа през Ваймарската република и през първите години на Третия райх /1933-35/. Води се за разпусната през 1923, документално през 1929...{...}

Ваймарската ера е най-дълбоката на констрасти в политиката - "Ударната дивизия", "Лигата на Червения фронт", "Черно-червено-златните от Третия Райх" , "Железният шлем" на косервативните националисти, Лявото крило на Германската конфедерация на търговците, комунистите от "Червен флаг", социално-демократичният ежедневник "Напред" и нацисткия "Щурм". /почти като в Италия през 80-те и 90-те/.Адолф Хитлер се споменава мимоходом, само в първите два сезона на сериала, но вкусът на времето оттогава до днес витае във всички сезони на "Вавилон Берлин".


В интервю за "Уолстрийт Джърнъл", сценаристът Том Тиквер описва тази епоха:

"По това време хората не осъзнават колко критично нестабилна е новата конструкция на обществото, представлявана от Ваймарската република. На тест е поставена крехкостта на демокрацията. От 1929 се появяват нови възможности - жените имат по-голяма възможност да участват на трудовия пазар,

Берлин става по-шумен и многолюден - с ново мислене, изкуство, театър, музика, джаз, дрога, секс, танци, но и...по-беден. Авторите на филма не идеализират Ваймарската република: "Хората са склонни да забравят, че е имало такава ера в историята на Германия - с голяма бедност, в която оцелелите от войната са страдали още повече...".

*Териториалните загуби на Германиия след Първата световна война, съгласно Версайския договор от 1920 и в сравнение с границите на Германската империя от 1871, са в Дания, Белгия, Полша, Литва, Франция и Чехословакия.

Вавилон Берлин 2 сезон

В края на Първи сезон комисар Гереон Рат унищожава порнографския архив на Берлинската мафия заради скандалните снимки на баща си, който е елитна фигура в Колон. Задачата в Берлин е изпълнена, но той остава. Отвлечен от Арменеца, упоен от Палача и Доктора, Рат се събужда с нов кошмар - масов гроб в гората, съмненията водят към Червената крепост.

Следва убийство на колега от участъка. Има следи за тайна германска въздушна база в Русия. Вагонът със злато на гарата изостря отношенията между Германия и Русия. Майката на Шарлоте умира, вероятно от сифилис. Грета е извършила грях, а може да извърши и друг...

Инспектор Волтер служи на генералите в сянка. Сорокина пее нощем в бара и уж помага на Троцки, но животът й е повече от двойнствен. Шарлоте продължава да проституира и да работи в полицията, но вече има не една връзка и задача....

Кой се подготвя за власт, къде са корените, чие е златото, какви са пороците, колко са верните и неверните самоличности във "Вавилон Берлин 2".

В криминалния жаргон "мокра риба" означава "неразрешен случай". Историята следва...

Златна Романова