Кр. Велчев: Нямаше как Турция да се извини на България, ден преди изборите там

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След повече от 5 часа разговори между премиера Бойко Борисов и турския вицепрезидент Октай, българският министър-председател каза, че турската страна по никакъв начин не е приела, че има вина за казаното от външния министър Чавушоглу и твърди, че това по никакъв начин не е намеса във външните работи на страната ни. Красимир Велчев посочи, че изказва адмирации към българския премиер.

Той попита защо отново към ГЕРБ се отправят обвинения, тъй като решението Законът за вероизповеданията да влезе в парламента е на КСНС при президента.

Красимир Велчев: На последното заседание на първо четене на закона, когато той можеше да се блокира, гласувалите бяха 8 "за" и двама "против". Ако БСП присъстваха на това заседание с техните 6 народни представители - резултатът щеше да бъде 8 на 8. Законът щеше да бъде блокиран и нямаше да влезе в зала. Те какво искат да кажат? Корнелия Нинова какво иска да каже? Нека обясни защо не пусна своите депутати в комисия. Сега излиза, че те ще разследват на кого и как е оказвано влияние.

Красимир Велчев продчерта, че два месеца работна група е провеждала разговори с абсолютно всички представители на вероизповеданията в България. "Отделен въпрос е защо са 180 вероизповеданията, но всички основни вероизповедания присъстваха със свои представители и адвокати."

Красимир Велчев: Ние сме известни с толерантността си. Много малко държави имат в самия си център представителство на всички основни вероизповедания.

По отношение на промените в ГЕРБ след оставката на Цветан Цветанов, Велчев заяви, че Даниела Дариткова е един изключителен човек и той горещо подкрепя решението на премиера тя да оглави парламентарната група на ГЕРБ и изрази готовност да й помогне да навлезе по-спокойно в работата.

Скандалът с апартаментите е възможно да се отрази на резултатите от изборите, посочи Велчев, но беше категоричен, че по никакъв начин няма как БСП да има повече евродепутати от ГЕРБ.

Вижте целия разговор във видеото.