Великолепни гласове и много красота в операта "Трубадур"

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Любимката на двете Америки и все по-очаквана и на сцените на Стария континент Джоана Паризи е впечатлена от античната сцена в Пловдив, където довечера ще се превъплъти в графиня Леонора в Трубадур от Верди. Но още по-възхитена е от срещата с българските си колеги.

Джована Паризи: Прекарвам си чудесно, работейки заедно с български артисти, защото и в миналото, и сега те имат едни от най-красивите гласове в цял свят и Европа. За това за мен е чест да пея със тях. Също така изключително много оценявам подготовката и отдадеността, която показват.

Джоана Паризи обожава да пее в опери на Верди и Пучини. Вярва, че италианският й произход й помага да усеща по-добре смисъла, темперамента и белкантото в класическите арии.

Джована Паризи: Една от най-богатите във вокално отношение опера, в която се нуждаем от гласове с богат опит и страст. Хора, които знаят как да пеят. И България е правилното място за това.

А част от другите великолепни и опитни гласове, толкова важни за тази опера, са сънародниците ни със световна кариера Иван Момиров, Деян Вачков, Крум Гълъбов, Елена Чавдарова-Иса.

Джована Паризи: Всъщност тази година за първи път ми се случва да пея заедно с български музиканти, при това наведнъж. Наскоро пях Тоска в Пиза, дирижирана от музикалния директор на операта тук в Пловдив и с Крум Гълъбов, който е граф Ди Луна в Трубадур.

Забележителните гласови възможности, но и пленителната външност на звездата също се отбелязват от ценителите, а световно известни модни къщи от Италия и Бразилия са творили костюми за нея. Въпреки това тя смята, че външността не е толкова определяща за оперния артист.

Джована Паризи: Външният вид е един от факторите, които могат да привлекат повече хора към операта, но със сигурност не в нея се крие страстта, която човек има към музиката. Нищо не може да се сравни с красотата и емоцията която носи гласът. Несравнимо е.

Джоана Паризи трябваше да дойде два пъти за една седмица в България. Спектакълът, който трябваше да бъде в събота бе отложен за тази вечер заради дъждовното време, а гост звездата през това време отиде до Виена за друг ангажимент и се завърна отново в Пловдив. От Пловдивската опера напомнят, че билетите важат без заверка.