Заетостта на хората с увреждания: Как се работи в текстилна фирма?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Боян Игнатов има чернодробна недостатъчност. Разбира за заболяването преди четири години. След дълго лечение и много прегледани обяви за работа, е нает в шивашка фирма.

Боян Игнатов, управител на шивашка фирма: Тези две години бяха кошмарни. Действително, но много ми помогнаха докторите и след това много ми помогна обществото, помогна ми работата, която имам в момента.

Боян работи в екип с друг служител на фирмата - Станислав. Двамата отпечатват картинки, надписи и снимки върху тениски.

Станислав Петков - дизайнер на текстилен печат: С Боян се работи много леко и приятно. Той е много готин като човек. Понякога като е напечено си пускаме майтапи и се шегуваме с него. Не си личи по абсолютно по нищо, че има здравословен проблем, че е с ТЕЛК. Даже в някои моменти мога да кажа, че е по-ефективен и от мен.

Повече от половината служители на шивашката фирма са с намалена работоспособност.

Диана Гочева - управител на шивашка фирма: Условията на труд са съобразени с техните увреждания. Правим и нови продукти, които също да бъдат дейностите така съобразени, че да могат да бъдат изпълнявани конкретно от тези хора. Включително имаме и надомници за надомна работа. Съобразяваме нещата, които решаваме да работим и машините, които да закупуваме с хората с увреждания.

Държавата възстановява на работодателите, които са наели хора с увреждания между 30 и 50 на сто от внесените осигурителни вноски за работещите.

Диана Гочева - управител на шивашка фирма: Парите, които получаваме - с тях се купува техника, на която работим, произвеждаме и на тях работят хора с увреждания. Те нямат начин да се интегрират, ако не им се осигури нормална работна среда като на всички други здрави хора.
Боян Игнатов, управител на шивашка фирма: По-добре да сме навън, по-добре да сме сред хората. Тези 8 часа минават много добре вечер, когато се приберем вкъщи и премислим деня. Тогава се чувстваме живи и най-вече и здрави.

445 хиляди души в България, получават лична пенсия за трайно намалена работоспособност. 87 хиляди са хората с увреждания, които работят.