Зам.-министър Диян Стаматов: Толкова много двойки по математика означава слаба икономика в страната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази година достигнахме дъното на многото двойки както по математика, така и по български език особено в 7-ми клас. За сметка на това пък има сравнително добри резултати на матурите по български език в 12 клас. Има много добри резултати и в 4-ти клас. Равносметката направи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

"Толкова много двойки по математика означава слаба икономика в страната ни през следващите години, а това не го иска никой. Имаме една единствена възможност - да се оттласнем от това дъно, защото в момента сме в период, в който влиза в действие новият закон за средното образование. Едновременно с това влизат нови учебни планове и учебни програми, прави се една изключително задълбочена промяна в образователната сфера, която дава възможност за пълната промяна на всичко", каза той.

Първият резултат от тази промяна е, че ще се вдигне духът на българския учител, допълни Стаматов. Според него най-важното в този период е да се повдигне стабилно духът на българския учител, за да получи своята малка увереност, че от него зависи абсолютно всичко в хода на самата промяна. Няма кой друг да направи промяната, освен самият учител, коментира Диян Стаматов.