Защо няма да има референдум за инсталация за изгаряне на отпадъци в София?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Калоян Паргов, общински съветник БСП: Още няма категорично решение дали ще има референдум за инсталация за отпадъци. Може да обжалваме по съдебен ред. Ако съдът не се произнесе в наша полза, остава последната опция - заедно със софиянци да съберем нужните подписи, за да накараме тези хора да чуят гласа ни. Спорът ни е относно мястото на инсталацията - дали да е в ТЕЦ "София", или на "Садината". Също така от ГЕРБ искат и друга технология. Затова трябва да питаме хората.

От БСП са против инсталацията да е в центъра на София. Според председателя на Комисията по опазване на околната среда в СОС Лорита Радева инсталацията може да повлияе върху качеството на въздуха положително. Тя е на мнение, че управлението на отпадъците в София "трябва да се води по нов и интегриран начин чрез една система, за която инсталацията се явява трета и завършваща фаза".

Лорита Радева: Разговорът за това дали да я има е стартирал през 2012 г. с решение на ЕК, която финансира втората фаза за завод за механично-биологично третиране, който получи висока оценка, особено по отношение на РДФ горивото, което в обсъжданата вчера инсталация ще бъде използвано за производство на енергия, която да задоволи нуждите на 70 000 домакинства в София. Ще оползотвори ненужен за друго материал. Инсталацията дава възможност да променим производството на Топлофикация, да обогатим нейната фаза с нова мощност, да заменим стари производствени мощности с тази нова и да въздействаме върху качеството на въздуха.

Вижте целия разговор във видеото.