Защо токът не стига? Спорят Таско Ерменков от БСП и Мартин Димитров от РБ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стига ли ѝ токът на България? Кризата с рязкото застудяване в страната и рекордното потребление на електрическа енергия за последните 20 години доказателство ли е, че страната ни се нуждае от нови енергийни мощности? Това беше темата на дебата между депутатите Таско Ерменков от "БСП лява България" и Мартин Димитров от Реформаторския блок в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

"Трябва да търсиш под вола теле, за да смяташ, че заради 5 дни в годината, които са особено студени, трябва да направиш цяла ядрена централа", заяви Мартин Димитров. За него решението да не се стига до такива критични ситуации е в енергийната ефективност, "интелигентното управление на енергийната система". По-голямата част от годината имаме големи излишъци, които се чудим какво да ги правим, по-голямата част от годината имаме производство, за което няма пазар, и едва през зимата се стига до пълно натоварване, уточни реформаторът.

Според Таско Ерменков "логиката на събитията е такава, че дори и за 5 дни да е рискована доставката на електроенергия в България", тя трябва да е осигурена. "Следователно, щом не е имало достатъчно електроенергия за тези 5 дена, не е достатъчен токът за България", категоричен бе той. Депутатът-социалист се съгласи, че в по-голямата част от годината има големи излишъци на ток. Той обаче подчерта, че когато потреблението на електроенергия от населението е водещо, държавата е без икономика. "Когато в една нормална икономика имаш индустрия, която потребява електроенергия и тя работи стабилно, когато в една нормална икономика имаш намерение да вкарваш електромобили,... , когато имаш намерение да нараства БВП с проценти над 3, цялата тази картина се изменя и се получава по-голямо влияние на индустрията върху потреблението", каза още Ерменков.