Завръщането на примата

Темите в това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-старият парк в София е градската градина. Ситуирана в сърцето на града, с времето тя се превръща в символ на столицата. Притежава необикновения талант едновременно да бъде характерна за епохата, от която идва, и да се съобрази с духа на съвремието, в което живее.

Почти от самото си създаване обаче има едно нещо, което е неделима част от нея и това е фонтанът пред Народния театър.

Променял облика си неведнъж, той се превръща в неделима част от обществения живот на софиянци. Идиличната картина на пейзажа, излязъл сякаш от картичка, е завършена през 1998г., когато се появява тя - бронзовата балерина на Георги Чапкънов. Почти 20 години обликът е завършен, докато една сутрин градската градина не осъмва различна.

От мнозина актът бе определен като вандалски, други обаче успяха да го превърнат в сцена.

Пет месеца и стотици дебютирали балерини по-късно обаче, е време примата да се завърне на мястото си.

Откриваме Бронзовата балерина в реставраторско ателие в столичния квартал "Требич", готова отново за своя дебют на сцена.

Илинка Чергарова, реставратор: "Реставрацията приключи. Тя е готова за монтаж. Основният проблем всъщност се появи от падането и удара, който тя претърпя, тъй като тя е доста тежка нищо, че изглежда така грациозна и елегантна."

Възстановяването на примата отнема на екипа от реставратори повече от четири месеца. Причината - вследствие на ударa щети има по основата на фигурата, както и в лявата част на торса й.

Илинка Чергарова, реставратор: "Другият проблем освен тази деформация беше нарушаването на повърхността на скулптурата. Имаше издрасквания от удара, нарушаване на патината и повърхностния слой на метала. Това също беше възстановено."

Авторът на пластиката Георги Чапкънов е неизменна част от процеса по възстановяването ѝ, а то е поверено на скулптора Марин Марков. За него това е повече от проект, защото всяка една творба носи своята душа.

Марин Марков, скулптор: "Това е част от живота. Балерината - това е танцът, това е животът и неговото олицетворение. Един автор, ако не изпитва любов към това, което прави, той просто не може. Всяка една работа, която човек прави без любов е най-добре да не я прави."

За да се върне на мястото си, балерината трябва да има и подходяща сцена. За целта вече са започнали и дейностите по подготовката на фонтана и в най-кратки срокове се очаква примата отново да заблести в градската градина.