„Здраве в чинията“: Тайните на приготвяне на паста

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как сами да си направим здравословни спагети? Тайни от кухнята на майстор-готвача Борис Тасев.

Оказва се, че пастата съвсем не е измислена в Италия и затова тръгнахме да се ровим откъде всъщност идва! Ето какво открихме!

Спагети, макарони, тортелини – любими на всички по света италиански специалитети, чието общо название е „паста“. Въпреки че именно рецептите с тестените изделия от Ботуша са най-популярни, всъщност те съвсем не са измислени там. Свидетелства за съществуването на юфка, направена от просо, съществуват от 3-хилядната година преди Христа в Китай. Според някои през 13 век Марко Поло внася тези изделия в Италия именно от Китай. Други факти обаче доказват за съществуването на паста в Сицилия още през 12 век. Вероятно се е появила там по време на Арабските завоевания през 9 век, които силно повлияват местната кухня. Арабите от Либия внасят на континента спанака, патладжана, захарната тръстика и пастата. Предполага се също, че през 12 век италианците са научили от арабите как да сушат пастата, за да я пренасят по време на пътуване. Според друга теория пастата пристига в Италия от Гърция, тъй като наименованието паста идва от гръцката дума „пастос“, което значи „поръсено със сол“. В гръцката митология също така съществува мит за бог Вулкан, който правел от тестото тънки нишки. В Северна Америка машина за макарони е внесена от Томас Джеферсън през 1789 година, след като се връща от поста си на посланник във Франция. По-късно Джеферсън изобретява собствена машина за паста. Изсушената паста се прави в различни форми, не просто за разнообразие, а за да си пасне с различните видове сосове. Тънките и дълги парчета като спагетите са подходящи за по-мазни и течни сосове, а по-сложните форми макарони са за гъсти сосове с хапки месо.

„Здраве в чинията“:  прясна паста с рагу от печени лешници

Съставки за паста с рагу от печени лешници: 300 г прясна паста; 90 г лешници; 4 г риган; 150 г сметана; 40 г пармезан; 4 бр яйца; 4 г сол

„Здраве в чинията“: прясна паста карбонара

Съставки за паста карбонара: 300 г прясна паста; 200 г бекон; 4 бг жълтъци; 150 г пармезан; сол и черен пипер

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад