117 години по-късно: За Илинденско-Преображенското въстание и устремът към свободата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Навършват се 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. То е не просто драматично, то е едно пулсиращо историческо събитие, защото остава не само в паметта, а по един или друг начин влияе в настоящето, каза в студиото на "Лято с БНТ" историкът проф. Ангел Димитров. Въстанието избухва през 1903 година, но всъщност военни действия се водят много преди и след това.

То започва като едно апостолско дело през 90-те години в пряк контакт свързано и с делото на самия Левски. След това нещата се променят. Гоце Делчев има Левски за свой кумир. Даме Груев взима за пример БРЦК. Въстанието е заключителният акт от една нагласа за решаване с въоръжена борба на Българския национален въпрос. Знамената на въстаниците са изцяло с български означения. Те използват девиза "Свобода или смърт".

Самото въстание се превръща в исторически знак, смята проф. Димитров. Той обясни, че Илинденско-Преображенското въстание има няколко свои значения извън акта на въоръженото действие. То е организирано без прякото въздействие на България. Има очаквания и обвинения, че страната ни не се е намесила и помогнала. Много хора забравят, че по това време България все още не е независима държава. Тя е формално подвластна на империята и все още няма натрупани военни и икономически сили. Вадени са разговори с организаторите да се изчака поне още една година. Но така или иначе напрежението достигнало свое висок градус.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад