Националния природо-научен музей представя изложбата "Боян - следи в науката"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Лто с БНТ" си спомняме за един българин, който преди две години изчезна в подножието на връх Шиша Пангма - Боян Петров! Много често покрай алпиниста Боян Петров забравяме учения Боян Петров. По този повод природонаучният музей организира специална изложба „Боян – следи в науката“. В нея ще можете да рагледате в детайли за научните му постижения и за първи път ще бъдат показани два видеоклипа, които са заснети мигове преди фаталното му последно изкачване.

За последните 18 години той успява да покори 19 върха. Десет от тях - осемхилядници. Два пъти преборва най-коварната болест - рака. Живее дълги години с тежка форма на диабет. По време на проучвания за наличието на диви животни в Кресненското дефиле, които обследвания са необходими за изграждането на магистрала “Струма”, го помита автомобил, но се възстановява бързо.

Освен алпинист Боян е отличен спелеолог, изследвал пещерите и пещерната фауна у нас и по света. Той е сред малкото зоолози в света, събрали колекции от създания, които обитават границата на живота във височините - около 6000 метра. Това го нарежда сред най-добрите български полеви изследователи.

За изложбата посветена на будителя за стотици млади българи разказва проф. Павел Стоев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад