153 години от първото издание на "Капиталът"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На днешния ден, 14 септември, през 1867 г. излиза "Капиталът" от Карл Маркс - книга, която затруднява мнозина и често остава разбрана погрешно. 

В студиото на "Култура.БГ" гостуват проф. Хараламби Паницидис и д-р Димитър Божков - преподаватели в Софийски университет "Св. Климент Охридски", които говорят по темата. Според проф. Паницидис основната предпоставка за неразбирането на "Капиталът" е гледната точка от определена социална позиция, а д-р Божков смята, че за да чете един човек пълноценно "Капиталът", той трябва да бъде наясно с всички модерни за времето икономически, философски и социални фактори.

"Капиталът. Критика на политическата икономия" е основен теоритичен текст върху материалистическата философия, икономия и политика от Карл Маркс. В него той си поставя за цел да разкрие икономическите модели, стоящи в основата на капиталистическия модел на производство, като се поставя на класически икономисти като Адам Смит, Жан-Бастист Сей, Дейвид Рикардо, Джон Стюард Мил. В своя анализ Маркс чертае моделите на следващите капиталистически икономики, като се базира на примера на индустриална Англия от средата на XIX век. "Капиталът" остава едно от иконичните и коментирани произведения в историята, което предизвиква множество интелектуални реакции, които и днес формират различни политически, социални и философски движения. Следващите томове биват редактирани и публикувани след смъртта на Маркс от неговиян приятел и колега Фридрих Енгелс, а "Капиталът" става най-цитираната книга, публикувана преди 1950 г. в областта на социалните науки.

Теорията на Карл Маркс предизвиква силен социален отзвук в обществото, а проф. Паницидис обобщава труда - той разкрива същината на капитализма и неговия исторически характер. Според д-р Божков младите хора виждат в труда на Маркс желание за еманципация и възможност да се промени обществото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад