Адвокат Мария Шаркова: Дискриминация ще е ваксинираните да се поставят под карантина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европа е път да въведе „имунизационни паспорти“. Част от държавите не крият намеренията си ваксинираните да имат улеснен достъп до територията им.

Ще се превърнат ли ваксините в новите визи и как ще се гарантира свободното пътуване на хората? В “Денят започва” на тези и още въпроси по темата отговори адвокат Мария Шаркова - експерт в областта на медицинското право.

Според нея съществува риск ваксинационните паспорти да се превърнат в нова форма на дискриминация, ако с тях се въведат забрани или строги ограничения за пътуване или достъп до различни обществени места за неваксинираните.

“От една страна, все още няма достатъчно ваксини за всички желаещи, а от друга - има такива, които не могат да си поставят ваксини заради противопоказания. Сред тях към този момент попадат и децата до 18-годишна възраст”, обясни тя.

По думите ѝ целта на ЕК е да се облекчат условията за пътуване на ваксинираните и преболедувалите, които не представляват опасност за общественото здраве, а не да се въвеждат допълнителни рестрикции за неваксинираните.

“И нещо много важно - ваксинираните, които са предпазени от тежко преболедуване и има данни, че не представляват опасност за другите или този риск е изключително малък, би било дискриминация спрямо тях да бъдат карантинирани или да представят PCR тест при преминаване на граница”, подчерта адвокат Шаркова.

Какво още коментира експертът в областта на медицинското право вижте във видеото!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад