Алергологът д-р Борислава Крушева: Ваксината срещу COVID-19 не отключва алергия в дългосрочен план

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Алергиите се оказаха предизвикателство за диагностицирането на COVID-19 пез есента поради сходните симптоми, но лекарите бързо започнаха да отличават двете състояния. Сега пък много хора се притесняват, че ако се ваксинират това може да обостри алергичните им състояния.

“Алергиите в някаква степен имат значение, но вече има ясно утвърдени препоръки на СЗО и Центъра за контрол и превенция на заболяванията на кои пациенти трябва да обърнем внимание и при кои това няма особено значение”, каза в студиото на “Денят започва” д-р Борислава Крушева от Българското дружество по алергология.

По думите ѝ вниманието трябва да е повишено при пациентите с тежки алергични системни реакции, с анафилактични реакции при инжекционни медикаменти, както и при такива, които са имали реакции при предишни ваксини, или имат алергия към полителенгликол и полисорбат - помощните съставки във ваксините.

Като подготовка за имунизация д-р Крушева препоръча приемането на антихистаминови препарати, въпреки че е възможно това да забави една по-тежка алергична реакция на ваксината.

Според нея не е възможно имунизацията срещу COVID-19 да отключи “алергия в дългосрочен план”.

Какво още коментира алергологът вижте във видеото!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад