Акад. Гълъбов: Страната ни е в тройката европейски държави с най-висок процент на 100 000 заболели от COVID-19

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"В момента има плато, в което сме разположени по брой на случаите. Броят на изследванията се увеличи. Резултатите, които се отчитат обаче, не поставят България в благоприятно положение", това заяви за Сутрешния блок на БНТ вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

Това поставя страната ни в тройката европейски държави с най-висок процент на 100 000 заболели. Налице е също преобладаване на броя на заболелите на броя на оздравелите, което показва, че положението при нас не е много цветущо и се намираме в период на активно разпространение.

По отношение на имунитета, акад. Гълъбов посочи, че данните са доста противоречиви.

Индивидуалната защита на хората е важна, а индивидуалният отговор при заболяване е много различен. Има лица, които развиват антитела и те ги защитават, а също и клетъчен имунитет. Има и хора с много слаб отговор. Надеждите са във ваксина.

По думите му, има реална възможност човек да се зарази и с грип, и с COVID-19. По принцип, между вирусите има ефект "интерференция", т.е. взаимно пречене. Но засега няма категорични данни, че двата вируса не могат да атакуват едновременно, обясни акад. Гълъбов.

Вижте целия разговор във видеото!

 

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад