Цветозар Томов: При добра воля, предсрочни избори могат да се проведат през октомври

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има твърде много хора, които нямат никакво доверие в това правителство и това е проблем, заяви в Сутрешния блок на БНТ социологът Цветозар Томов.

Предвид факта, че хората не ходят всеки ден на протест, вероятно трябва да умножим броя на протестиращите по 4 или 5, за да разберем какъв е броят на реално недоволнието от управлението, обясни той. Когато едно правителство изкарва хората на улицата, това е ясен признак за крайна критична кризисна загуба на доверие в него. Няма как да сравняваме с хората, които биха го подкрепили на избори, защото е все едно да сравняваме гласуващи с негласуващи. Ако правителството можеше да предизвика контра ефект, щеше да го предизвика на улицата, т.е. неговите привърженици биха излезли да го подкрепят, обясни той.

Ако някой се колебае дали протестите в триъгълника на властта са спонтанни или не, би трябвало да излезе една вечер по улиците на София и да види какви хора са навън и защо са там. Според него това, което се вижда, е спонтанният протест на много хора срещу правителството, подпален от няколко действия, най-важните от които бяха акцията в Росенец и нахлуването на Прокуратурата в Президентството. "Това оголи обстоятелството, че силовите структури в държавата се подчиняват на частни интереси и предизвика много мощно негодувание", допълни социологът.

Той подчерта, че на този етап никоя политическа сила не управлява протеста. Темата за предсрочни избори е свързана с това дали хората ще се успокоят и приберат по домовете си. Не бива да забравяме и че сме в утежняваща се епидемия. По думите му има достатъчно основания да се иска не повече от 50 човека да се събират на улицата, а това няма как да стане и правителството не може да го направи. В момента ни трябва правителство, в което да има необходимият санитарен минимум доверие сна хората, за да се успокои обстановката.

При добра воля от страна на политиците и институциите в България, предсрочни избори могат да се проведат през октомври, когато епидемичната обстановка все още няма да се е влошила крайно, отбеляза Томов. "Ако правителството смята, че за страната е по-добре то да управлява, с това поема много тежката отговорност да не допусне много тежка медицинска и икономическа криза през лятото, есента и зимата", каза той и допълни, че на власт трябва да бъде този, който може да успокои хората и да ги прибере по домовете им, така че да не застрашава здравето и оцеляването им. "Едни избори ще дадат легитимност на следващото правителство. То може да е пак на ГЕРБ, но хората няма да излязат срещу него, защото току-що са гласували".

При предсрочни избори през октомври няма как да има машинно гласуване, призна Томов, като допълни, че този въпрос можеше да бъде решен много преди коронакризата.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад