Акад. Петрунов: Има нова мутация на вируса, ваксините са единственото спасение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новата вълна на пандемията е предстояща, каза в "Денят започва с Георги Любенов" акад. Богдан Петрунов. И подчерта, че единственото нещо, което ще ни спаси от разпространението на епидемията и ще намали броя на смъртните случаи, е ваксинирането: "Въпросът с ваксините не е някакъв каприз, ваксините спасяват човешкия живот и спасяват от мутациите на вируса".

За ниската степен на ваксиниране при българите акад. Петрунов посочи и разнопосочните сигнали, които отправят към обществото лекарите. "За съжаление, говорят хора, които са много далеч от имунологията, не мога да приема лекар да заяви, че не желае да се имунизира, дълбоко съм възмутен от това", заяви ученият.

По думите му това е една от основните причини да са имунизирани само 20% от населението, само 12-15% са с две дози в България.

Според акад. Петрунов задължителното ваксиниране е напълно необходимо по отношение на лекарите, полицаите, военните. И даде пример с Министерство на отбраната на САЩ, което е задължило имунизирането на целия наличен състав на армията с трета доза ваксина към края на годината.

В момента вече има и нова мутация на Ковид - Ламбда - от Южна Америка - в южната част на Бразилия, Гватемала. Все още няма широко разпространение, но е факт.

Имунизацията е единственият начин да се предпазим от вируса и от мутациите му, подчерта ученията още веднъж. Въпросът за ваксинацията не е личното здраве, а общественото здраве.

 

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад