Асен Василев: Предвидили сме средства за пенсии, следваща вълна на Ковид и за избори 2 в 1

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имаме около 2 млрд. повече приходи до края на годината в хазната, около милиард и 600 млн. идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат, съобщи служебният министър на финансите Асен Василев в "Денят запчова с Георги Любенов". Около 400 млн. идват от допълнителни приходи от аванса на Плана за възстановяване.

"Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни", обясни увеличените приходи финансовият министър.

Асен Василев заяви, че за него шок е била разходната част на бюджета на предходното правителство. Харчено е без никакъв контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на буквалнио 4-5 фирми, които са били абонирани за огромни парични средства, в строителството има фирми, които за последните 2-3 години са получили поръчки за над милиард без търг. При затягане на разходната част са се появили резерви.

Необходимо е въвеждането на европейското законодателство, в което се казва, че когато ин хаус, т.е. без тър,г минава поръчката, трябва държавното дружество да може 100% да изпълни дейностите. И да има публичност при изпълняване на тези поръчки, събирали са информацията за ин хаус поръчките фирма по фирма.

Подготвили са актуализация на бюджета, който ще предложат на парламента да утвърди. Тези събрани в повече средства предвиждат за увеличение на пенсиите, т.е. тези 50 лв., раздавани на калпак, да влязат в една нормална актуализация, която ще иска повече ресурс, който хазната може да си позволи. Предвиждат и средства за здравеопазване - за втора Ковид вълна, ако такава се случи. Асен Василев заяви, че Фондът за бедствия е изпразнен, защото са дадени средства за бедствия от 2011 г. Него също възстановяват. Предвидени са и пари за подкрепа на бизнеса при нова вълна на вируса.

Асен Василев допълни, че са предвидени средства за евентуални нов вот за парламент и за президент.

"Обезпечени са 133 млн. за избори - избори в два тура, плюс допълнително пренастройване на машините и резервни бюлетини за парламент, ако се наложи в единия от туровете. два тура президентски плюс допълнително. За трети парламентарни избори не, но за 2 в 1 решихме, че това е най-скъпият сценарий".

Вижте цялото интервю с министъра на финансите.
 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад