Акад. Юлиан Ревалски: Едва ли има български гражданин, независимо от какъв етнос е, който да не възприема Васил Левски като безспорния национален герой

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Едва ли има български гражданин, независимо от какъв етнос е, който да не възприема Васил Левски като безспорния национален герой - не само като революционер, но и като личност, като държавник, каза в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Представете си какви идеи е изповядвал той преди повече от 150 години - чиста и свята република, равенство между народите, свобода не само за българския народ - българи, турци, евреи да живеят заедно. Това са принципи, които днес са в основата на Европейския съюз и на модерните демокрации. В този смисъл той е бил космополитна личност, световна личност, не само български герой, отбеляза Ревалски.

БАН имаше редица прояви във връзка с годишнината от гибелта на Апостола. Кулминацията е една научна конференция, организирана съвместно със Софийския университет, както и изложба във фоайето на БАН, която си постави за цел да маркира местата, които носят паметта на Левски, като по този начин тази памет да бъде запазена и предадена на следващите поколения, посочи председателят на БАН.  

Предложението софийското летище да бъде преименувано "Васил Левски" е направено и внесено в Министерски съвет. Акад. Ревалски сподели, че е провел среща с премиера Гълъб Донев, на която са изложени мотивите в подкрепа на предложението. Изрази надежда, че този път ще бъде направено необходимото за реализацията на тази идея.

"Има над двайсетина летища по света, които носят името на свои национални герои. За мен, както и за всички български граждани, това е безспорната личност, която не буди никакво съмнение. Тя е приета от всички слоеве на обществото, включително и сред политическите партии има едно единодушие по въпроса за възприемането на личността на Левски. Аз мисля, че годината е знакова - 150 години от гибелта му. Най-малкото, което можем да направим за него е да му отдадем и по този начин почит и съм сигурен, че така ще дадем на света по-голяма възможност да се запознае с неговото дело."

Посочи, че е съвсем естествено предложението да дойде от средите на БАН, тъй като Васил Левски има отношение към създаването на Българското книжовно дружество, както е участвал в дискусии, свързани с устава, така е и е бил спомоществовател.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад