Делян Добрев, ГЕРБ: Санкциите по "Магнитски" не са насочени срещу партии, а срещу отделни личности

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Санкциите по американския закон "Магнитски" не са насочени срещу партии, а срещу отделни личности. Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" Делян Добрев от ГЕРБ във връзка с попадането на бившия финансов министър Владислав Горанов в списъка със санкционираните лица. Добрев цитира интервю на ръководителя на комитета по санкциите към Държавният департамент на САЩ Джеймс О`Браян.

"Джеймс О`Браян казва, че санкциите нямат за цел на атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица и сега е време да се продължи по по-добър начин. Тоест, след като явно от Държавния департамент са слушали цяла седмица политическия отенък на санкциите у нас, са решили да заявят ясно, че те не са насочени към никоя партия", коментира той.

Делян Добрев декларира, че след изборите на 2 април ГЕРБ ще положи всички усилия за съставяне на правителство и ще предложи кабинет. Коментира, че трудно си представя управление на ГЕРБ с "Продължаваме промяната", тъй като според него тя се позиционира като лява партия.

"Те са лява партия, не защото хората вътре са леви икономисти, а защото лидерите - Кирил Петков и Асен Василев, са леви икономисти. Тоест, ако си сменят ръководството и решат, примерно Даниел Лорер да оглави партията, може да станат нормална центристка или центристко дясна партия", каза Добрев.

Той призова останалите политически сили към разум в името на запазването на евроатлантическо мнозинство.

"Говори се за великия български лев. Ами, българския лев го нямаме от 1997. Ние нямаме български лев от първия ден на Валутния борд. Имаме една хартия, която се казва лев. Като влезем в еврозоната ще имаме едни монети, на които пак ще има български символи, тоест пак ще го има лева. Иначе няма никаква разлика. Ние от 1997 не можем да печатаме пари и добре, че не можем. Курсът на лева към еврото е фиксиран със закон и 100% не може да се промени, така че тези страхове са прекалени.

Имам опасения, че евроатлантическата ориентация ще бъде по-малко застъпена в следващото Народно събрание. Смятам, че с тази акция против еврото и за българския лев, който ви казах, че вече го няма, подкрепата за "Възраждане" и БСП ще се увеличи, а те са си чисто проруски партии. Те не го и крият. Тоест, мнозинството, което имахме от 170 човека в 48-ото НС, ще намалее. И се надявам да се вразумим, защото в противен случай в 50-ото ще сме още по-малко", каза той.

Делян Добрев обвини "Продължаваме промяната" за високата инфлация у нас и подчерта, че това е основната пречка за влизането ни в еврозоната.

"Ако имаш 1000 лв. и ги изтеглиш от банката, реално с тях може да си купиш неща, които преди си купувал за 700 лв. Това е най-важното в момента и е провал на управлението на ПП. Половината инфлация е вносна, но другата си е чисто българска и се дължи на начина, по който се управляваха публичните финанси. Когато хвърляш пари от вертолет, тоест - харчиш безразборно, помпаш инфлацията. Бяхме заедно с Хърватия, сега тя влезе в еврозоната, ние не. Говори се за инфлация там. Инфлацията там за януари в сравнение с декември е 0,3%. Знаете ли колко е при нас - 4 пъти по-висока инфлация. Значи ние не сме в еврозоната, не влязохме в еврозоната и пак сме с 4 пъти по-висока инфлация от Хърватия.", изтъкна той.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад