Александър Иванов, ГЕРБ - СДС: Поканихме Рашков да отговори за миграционния натиск по границаta

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вълнуваме се от охраната на българската граница, от засилен мигрантски натиск, заяви в "Денят започва" Александър Иванов, депутат от ГЕРБ.  Депутати от ГЕРБ - СДС са посетили Харманли и Любимец по сигнали на граждани. Получили са и снимки на групи млади мъже, които се разхождат из Харманли, където има център от отворен тип за настаняване.

"Отидохме и се убедихме, че са бежанци", каза Иванов.

По думите му жителите на града се притесняват, че тези бежанци не се прибират в установеното време в центъра и до късно през нощта седят по паркове и градинки. Ръководството на жентъра не е задължено да упражнява контроил за прибирането им, "тене са пъдари", поясни Александър Иванов. Затова и са отправили питане към служебния вътрешен министър Бойко Рашков за миграционния натиск и контрола, който той упражнява.

В Любимец, където центърът е от затворен тип, капацитетът е за 600 души, за последните две седмици са станали 500 настанените. 400 души са заловени в страната и са били транспортирани в лагера в Любимец, подчерта депутатът от ГЕРБ.

"Този мигрантски натиск се е засилил през последния месец, явно се възобновява Балканският път, който едно забравено понятие в България и в Европа", каза Александър Иванов. Посочи, че охраната по границата е причина, за да заговори отново за мигрантски натиск и възобновяване на Балканския път. Преди физическата охрана на границата, оградата, съоръженията са предпазвали от натиск на мигранти.

Защити построяването ан оградата, като посочи, че до преди 2 месеца  тя е вършила работа, щом не се е чувало за мигранти.

За да се потвърдят данните от проверките на депутатите, от ГЕРБ - СДС са поканили Бойко Рашков в петък в Народното събрание за изслушване, за да отговори какво е нивото на миграционен натиск по българската граница.  

Целия разговор вижте във видеото.