Николай Хаджигенов: В моя свят има правосъдие, няма реваншизъм

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера се проведе първото заседание на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употреба на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани и опозиционни лидери. С председателя на комисията - Николай Хаджигенов, разговаряхме в "Денят започва".

Не търсим политически реваншизъм. В моя свят има правосъдие, няма реваншизъм.

Искаме да направим това, което не беше направено от органите, които следваше да го направят и на които плащаме заплатите, категоричен е Хаджигенов.

Разследване за полицейско насилие нямаше. Имаше замитане на следите. Има повдигнати обвинения на пострадалите. Полицейските служители, които нанасят побой на протестиращи, заснети във видеа, бяха наказани с мъмрене, имената им бяха скрити и скриха всички данни, коментира той и изрази увереност, че обществото трябва да е наясно кои са тези хора, кой разпореди насилието и какъв беше смисълът от всичко това.

Важно е също да се изясни кой пусна агитките на 2 септември, кой и защо ги търпя, защо след това нападнаха мирните граждани, защо ги гониха по уличките, биха ги и ги изтезаваха, подчерта Хаджигенов.

Той изрази категоричното си становище, че всичко това е дело на МВР. Тезата си защити, като обясни, че на протеста, организиран тогава и от него, не е можело да влезе никой, който не е бил предварително подложен на обстойна проверка. Вечерта обаче се появяват групом петдесетина души с тръби и бомбички и започват да злодействат. След час са оставени да си отидат спокойно.

Той определи хода на Бойко Рашков да изпрати сигнала срещу Иван Гешев до директора на Националната следствена служба като "интересен ход".

"Доказва се тезата, че у нас няма прокурор, който да разследва главния прокурор", каза Хаджигенов.

Той потвърди, че ще извикват на изслушване в комисията бившите министри.

Комисията вчера е взела решение всеки член да изготви списък и след като се запознаят с първите документи се започва изслушване първо на групи пострадали, свидетели и извършители - на последно място.

 "Надявам се междувременно да успеем да започне правосъдната реформа, да махнем Гешев, за да има смисъл от това нещо. Защото, ако не махнем Гешев и не променим прокуратурата, това ще остане политически акт. Аз не бих го допуснал", каза Хаджигенов.

Той прогнозира, че ще има кабинет, който ще бъде доста по-различен.

Вижте целия разговор във видеото

 

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад