Полина Карастоянова: На 30 юли в Златни пясъци ще бъде учреден Алианс "Българско Черноморие"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 30 юли в Златни пясъци ще бъде учреден Алианс "Българско Черноморие" - най-модерната дигитална платформа www.bulgaria-blacksea.com, това съобщи в "Денят започва" изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

"Това е начинът, по който съвременният свят говори на международните туристически пазари. Учредява се от най-големите инвеститори по Българското Черноморие", заяви тя и допълни, че подкрепят младия бъдещ министър на туризма, който ще работи за развитието на модерен туризъм у нас. Отказа обаче да каже неговото име. Карастоянова е категорична, че статуквото си отива във всичките му форми.

Тя коментира сигналите, които потребителите подават, че са им искани нерегламентирани такси за една или друга услуга по Черноморието и изрази надежда, че се касае за единични случаи.

Двете страни, които трябва да имат отношение, да регулират и да  предоставят услугата в туризма са от една страна държавата, а от другата - концесионерите. Смятам, че потребителите трябва да бъдат извадени от този триъгълник, който се получава и създава неудобство и негативно отношение. Най-простият начин е с предстоящите промени в законодателството с инициативата на Министерство на туризма и бранша, държавата да поеме целия бранш, посочи Карастоянова.

Тя обясни, че идеята е държавата да плаща концесионните такси на концесионера, а концесионерът ще управлява услугата, за която очевидно държавата няма капацитет и ресурс. Това е международна практика.

"Концесионирането или аутсорсването на определени дейности, за които администрацията няма ресурс или капацитет, е нещо интелигентно и нормално. В целия свят това се прави", казеа още тя.

По думите й разликата между стойността на услугите у нас и в Гърция или Турция, например, е, че те са големи пазари и могат да си позволят да предлагат един много конкурентен туристически продукт. България е малък пазар и ние няма да намерим тази вълшебна формула, в която ще предлагаме качествен туристически продукт за малко пари.

Вижте целия разговор във видеото.