"Ало, Космос?": Деца задават въпроси на астронавти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Атлантическият клуб навърши 30 години и направи един космически клъстер. Одобрен е за жив разговор с Космоса и по-точно с Международната космическа станция и този разговор го наричат „Ало, Космос, говори България!“. В разговора ще участват деца, които космически клъстер подбира. По темата в "Денят започва" разговаряхме с астрофизика Владимир Божилов.

По думите му инициативата "Ало, Космос, говори България" е уникална, тъй като това е първият път, в който деца от България ще имат възможността да разговарят с космонавти. Разговорът ще се състои на 26 юли.

"Това е 101-ят път, в който НАСА прави такава връзка с различни ученици и за първи път се случва в България. За първи път е и с ученици на тази възраст от Европейския съюз", сподели Божилов.

Децата в инициативата са между 6 и 19 години, а въпросите им са предварително подбрани.

"Получихме десетки въпроси на различни теми от най-малките астронавти на 6-7 г. до младежи на 18-19 години и сега предстои НАСА да избере най-добрите въпроси", допълни още Божилов.

Той коментира, че е оптимистичен, че в следващите 10-15 години България ще може да бъде пълноправен член на Европейската космическа агенция.

"Ако искаме да имаме следващите космонавти на България е много важно да имаме повече хора, които изучават тези дисциплини", коментира още Божилов.

Вижте още във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад