Проф. Кантарджиев: Ако голяма част от населението остане неваксинирана, през есента ще има епидемично разпространение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Откритите новозаразени с КОВИД-19 паднаха до под половин процент от тестваните. Настанените в болница вече са трайно под 1000 – ниво, което последно имахме преди около година. По брой ваксинирани обаче, сме последни в ЕС. Медиците и властите в много страни са притеснени от Индийския вариант на вируса, който дори в летните горещини се разпространява бързо.

Има отлив от желанието за ваксиниране, защото хората са получили противоречиви послания, това каза в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му, когато ваксинационният процес се управлява от един човек, който само преди няколко месеца е казал, че ваксините са вредни, че водят до смърт, когато много активно се е изказвал против ваксините и изведнъж започне да казва, че е добре да се ваксинирате, това буди недоверие.

Той коментира изказванията на служебния министър на здравеопазването, като подчерта, че ако нищо не е било направено от щаба в борбата с коронавируса, смъртността е щяла да бъде 4-5 пъти по-голяма.

Проф. Кантарджиев обясни, че планът на здравното министерство преди 5-6 месеца е бил да се правят по 40-50 000 ваксини.

"Имаме възможност до 60 000 ваксини да правим, защото някои хора, които са отскоро в системата, не знаят, че без да има коронавирус, всеки работен ден се правят по 5000 ваксини на бебетата, имаше възможност да се правят по 50 000 ваксини на ден и по този начин хората щяха да имат някакво доверие в системата и когато видят, че много хора са ваксинирани и са живи и здрави, даже стават по-весели и спокойни, защото рискът от заразяване намалява", отбеляза проф. Кантарджиев.

Той прогнозира, че предстои да се случи това, което е станало преди 10 години с епидемията от морбили - бум на заразени и няколко починали деца.

"Хората, които тогава отговаряха за това не слагане на ваксини, сега в момента съветват господин Кацаров какво да прави с ваксините", допълни професорът.

Според него остане ли неваксинирана голяма част от населението, епидемичното разпространение ще се прояви в есенните месеци.

Проф. Кантарджиев коментира предложението на "Има такъв народ" за здравен министър, като заяви, че не познава лично Велислава Петрова, но подчерта нейната експертиза. По думите му обаче "длъжността министър на здравеопазването политически се търгува".

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад