"Ало, Космос! Говори България!" - второ издание и още космически новини

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Ало, Космос! Говори България!" пожъна страхотен успех и решихме да повторим традицията", каза Соломон Паси, основател на Атлантическия клуб, в "Денят започва с Георги Любенов". Преди година за първи път инициативате беше анонсирана и представена именно в това предаване.

Голямото събитие на "Ало, Космос!" е на 13 септември в София Тех Парк - целта е да възбудим въображението на децата, мечтите на децата и мащабите на децата, посочи Паси. Една от големите цели е да изпратим трети български астронавт в Космоса, което да стане с НАСА.  

"Вчера за втори път беше отложено изстрелването на ракетата на мисията "Артемида 1" - това е много трудна задача и разбираемо е в науката човек да не успява от първия път", поясни астрофизикът Владимир Божилов.

Ракетата, която трябва да бъде изстреляна, е 98 м височина - по-малка е от височината на ракетата, с която астронавтите стигат до Луната през 1969 г., но като мощност е най-мощната, правена досега.

"15% по-мощна от ракетата, с която Нилс Армстронг и Бъз Олдрин стигат до Луната", отбеляза астрофизикът.

НАСА е инвестирала в ракетата, изготвена по технологии от 50-те години, някои учени, инженери споделят, че може би НАСА е поела по грешния път, финансирайки подобен тип технологии, може би трябва да се инвестира, казват някои специалисти, в частните космически компании.

Има и българско участие в "Артемида 1".

Вижте повече космически новини и проекти в разговора.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад