Атанас Пеканов: Първият транш от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде на стойност 1.3 млрд. евро

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"През тази седмица направихме важна първа стъпка по реализация и изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост. Направено е първото поискване за плащане, парите трябва да дойдат през есента", каза в "Денят започва с Георги Любенов" Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства в служебното правителство.

В същото време започва реализирането на самите проекти - в МВР, през есента ще започне програмата за енергийна ефективност на жилищните и нежилищни сгради, подготвят се насоките за кандидатстване, към Министерство за иновациите има отворена процедура за бизнеса за финансиране за дигитализация, други министерства също имат разписани проекти, които започват да се реализират.

"Първият транш ще бъде на стойност 1.3 млрд. евро, като ние работим, така че да подсигурим и всички проекти, които трябва да започнат в идните месеци и те да започнат навреме работа, за да можем, когато дойде моментът, да ги отчетем пред Брюксел в даден бъдещ момент, ние да сме си свършили работата. По този начин ние искаме да защитим в идните месеци ресурс в рамките на 3.7 млрд. лв.", заяви Пеканов.

По думите му сега е моментът - във време на икономически турбуленции в цяла Европа - държавата да прави тези инвестиционни разходи, за да подпомага стартирането на различни проекти. Това е т.н. антицикличен елемент на такива инвестиции и може би те ще дойдат в точно правилния момент.

Какво още каза вицепремиерът по управление на европейските средства вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад