Анализаторите: Отиваме към избори, но и те няма да предложат развръзка на дългосрочната политическа криза

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Парламентът прие, че мандатът на „Има такъв народ“ за съставяне на правителство е неуспешен. В залата не присъстваха депутатите от партията на Слави Трифонов. Патовата ситуация около мандатите за съставяне на кабинет изостри тона на политическия дебат и дори бяха разменени обиди и обвинения.

Съдбата на възможния трети мандат беше основната тема, която се коментираше вчера в кулоарите на парламента.  Всички сметки показват, че без подкрепа от партията на Слави Трифонов той не може да се реализира, ако ГЕРБ спазят обещанието си и върнат втория мандат на президента.  Всяка една от трите потенциални партии, за които се предполага, че държавният глава може да предпочете, за да връчи този мандат - "Демократична България", БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!”, декларираха, че са готови да направят опит да съставят правителство. Всяка една, обаче, от тях имаше различно виждане за начина, по който това трябва да стане.

В студиото на “Денят започва” политологът Юрий Асланов и журналистът Нидал Алгафари коментираха скандалите, острите нападки и провалените възможности в парламента през седмицата, както и възможните сценарии за изход от патовата ситуация.

“Нека признаем истината, че отново сме в предизборна обстановка - даже двойна, защото на вратата чукат и президентските избори. Няма логика, по която след като играчите в парламента не се разбраха за първия мандат и те ще бъдат същите и за втория, и за третия, те да успеят на по-късен етап”, каза Асланов.

За него е ясно, че отиваме към избори за трети път през тази година - една нетипична обстановка.

“Още миналото лято беше ясно, че влизаме в дългосрочна политическа криза. Няма да настъпи бърза развръзка. Струва ми се, че и следващите избори, ако се проведат през тази година, няма да предложат такава развръзка”, прогнозира политологът.

Асланов препоръча “като общество да мислим дали това, което ни се предлага от политическия елит, е способно да гарантира някаква промяна, някаква стабилност, някаква устойчивост или да мислим за рестартиране на обществения договор”.

Това беше “пишман седмица”, обобщи събития от последните дни Нидал Алгафари.

“Защото беше от пишман политици, от пишман кандидат-премиери, от пишман кандидат-министри. Върнаха ни към една много хубава дума от миналото - позорище. Позорище не идва от позор, а от театър, представяне. Това успяха да направят в Народното събрание”, допълни журналистът.

По думите му не бива да се отписва ГЕРБ.

“Тези хора са достатъчно силна, мощна партия, която би трябвало вместо да играе игричките, да покаже какво има и да се опита да преговаря”, призова Алгафари.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад