Спортният министър пред БНТ: Това е най-успешната ни Олимпиада през последните 16-17 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Три златни, един сребърен и два бронзови медала – такава е българската равносметка от Олимпиадата в Токио. Всички медали са спечели от жени, но и плувците ни дадоха надежда, че имат шанс за призовите места на световната спортна сцена. Други наши състезатели се разминаха на косъм от призовите места.

Изненада ме духът на нашите състезатели, в добрия смисъл на изненада. Изненада ме, че отиваме с малка група, учудващо малко хора с малко квоти. Тогава също казах, че отиват бойци, но тези бойци се доказаха и накараха България да се гордее с тях. Това коментира в "Денят започва" по БНТ служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов.

"Успехът, който направиха тези състезатели с техните треньори и техните щабове в последните години, е показателен, че това е най-добрият успех през последните 16-17 години", заяви той.

Андрей Кузманов обясни, че е смятал, че ще заложим на старите бойци, но е бил впечатлен от младите, особено от Ивет Горанова, която спечели златен медал по карате.

"Толкова скромно, толкова нежно дете, а, жаргонно казано, направо ги уби", каза спортният министър.

Според него тези игри не са били само физически, а и психологически. Присъствал е на Олимпиадата два дни и обясни, че мерките са били драконовски, а празните трибуни - потискащи.

"Зловещо е, но въпреки всичко духът го имаше", каза Кузманов.

Той също коментира въпроса с отговорността и задочния спор с бившия спортен министър Красен Кралев:

"Аз с въпросния господин не съм влизал в никакъв пряк или косвен диалог. Аз съм спортист човек. Някой ако иска да си припише заслугите на българските спортисти и техните треньори, за мен това е меко казано цинично. Това е труд, много лишения, много задължения, много воля", заяви служебният министър.

Кузманов заяви, че не трябва да се вменява, че министърът на спорта е направил медалите.

В трудовата характеристика на министъра пише, че той трябва да се грижи за спорта. Отговорността пада върху него, когато има провали.

"Цялата радост на българите се дължи само на треньорите и спортистите и на никой друг", категоричен е министърът.

По думите му, задачата на министерството е да стимулира спортистите, които са направили България горда, а тази Олимпиада е показала, че не всичко е пари.

"Трябва да се създаде атмосфера, за да могат децата да тренират, да се запалят и да не стоят вкъщи пред телевизорите и телефоните, а да започнат да обикалят басейните", заключи Андрей Кузманов.

Какво каза той вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад