Анализаторите: Върви се към предсрочни избори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Скандал след скандал, коалиционен и партиен разпад, вот на недоверие, искане за оставка на председателя на Народното събрание, математика и политика - на това сме свидетели през последните дни. На кого и как ще излязат сметките? В студиото на “Денят започва” напрегнатата политическа ситуация анализираха социолозите Евелина Славкова и Първан Симеонов и политологът Петър Чолаков.

Според Евелина Славкова днешното гласуване на оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев е своеобразна форма на вот на недоверие към правителството.

“Това ще е първият тест колко депутати ще подкрепят тази оставка и съответно какво можем да очакваме при гласуването на вота на недоверие. Видно е, че дори да успеят по някакъв начин да се закрепят, да “напазаруват” - израз, които използваха депутати от “Продължаваме промяната”, да се спазарят с депутати, които да ги подкрепят, това не означава стабилност на правителството и 4-годишен мандат. По-скоро пътят, по който вървим, е към предсрочни избори”, отбеляза тя.

За Петър Чолаков сега е идеалният момент да се тества доверието към кабинета.

“Вижда се, че управляващите са в лоша кондиция - изживяват идеологически, политически и друг стрес. Сега е моментът, преди да се е случил “пазарлъкът” и да са успяли да привлекат още депутати на страната на управляващите - ПП и останалите, да бъде нанесен този удар от страната на опозицията с вота на недоверие. От гледна точка чисто стратегически, тактически - перфектно е подбран моментът, таймингът е перфектен”, акцентира той.

Нежеланието за избори сега е малко по-голямо, според Първан Симеонов.

“Национално представителните изследвания, трендовите изследвания, независимите, които текат всеки месец, устойчиво показват, че нараства привикването към идеята, че ще има предсрочни избори, но все още това не е най-желаната опция, дори бих казал, че категорично е най-нежеланата опция. Затова по-малкото зло е някак си този кабинет с ясна програма и ясни задачи да се опита да поостане”, каза той и допълни, че не е сигурно това, което ще последва след едни предсрочни избори, няма да е същото, ако не и по-лошо.

Какво още казаха анализаторите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад