АндреЙ Ковачев: Реформата на закона за българското гражданство е абсолютно наложителна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, заяви в "Денят започва", че реформата на закона за българското гражданство е абсолютно наложителна в 4 елемента: по-бързо обработване на документите; увеличаване състава на Министерство на правосъдието; да има церемония по връчването на българското гражданство, да има институционална памет кой го получава, да има публичен регистър, да има осветляване. Той увери, че проблем с личните данни няма.  

"С осветляването се цели да не бъдат марганализирани, да не бъдат използвани за такива компромантни кампании, както се случи по време на изборите за градоначалник на Скопие - дали имала или нямала българско гражданство", посочи Ковачев.

Той заяви, че недопускането му на територията на Северна Македония заедно с председателя на фондация "Българска памет" Милен Врабевски и още трима българи показва, че са верни твърденията за съществуването на черни списъци с европейски граждани. Той призова македонските власти да дадат обяснение за това и да кажат дали възнамеряват тези списъци да са в сила и за в бъдеще.

"Явно е истина това, за което се говореше януари и февруари, че е имало среща при президента Пендаровски с неговите служби за съставянето на такъв черен списък с европейски граждани с аргумента, че обиждат по някакъв начин македонската идентичност и език. Многократно съм заявявал, че всеки има право на самоопределение. Но по същия начин нямаш право да променяш самоопределението на починали хора, нито езика, на който те са писали. По същата логика нямаш право да дискриминираш живи хора, които сега се самоопределят като българи и това не би трябвало да води до дискриминация срещу тях, още повече до насилие и побоища. Пендиков още е с охрана, защото получава заплахи", каза Андрей Ковачев.

Той уточни, че след недопускането му в Северна Македония му било казано, че не е бил спиран, но в същото време разполага с документ, в който пише обратното. Ковачев призова политиците в Северна Македония да не използват антибългарската реторика за предизборни цели.

"Българското гражданство не трябва да се използва за компроматна война, както се случи на изборите за кмет на Скопие. Това не е срамно. Би трябвало да не е голям проблем и да не е срамно. Няма нито открит българин в държавна, местна администрация, прокуратура, академични среди. Опасно е, просто е некомфортно, ако кажеш, че си българин, винаги има едно много негативно отношение", изтъкна той.

Какво още каза той - вижте целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад