Христиан Пендиков пред БНТ: Македонските българи имат нужда от помощ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Македонските българи имат нужда от помощта на България. Това заяви в специално интервю за БНТ секретарят на закрития български културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков, ден след като получи българското си гражданство. Пендиков беше зверски пребит в средата на януари, защото се самоопределя като "македонски българин", като срещу единия от нападателите му се води дело. Пендиков заяви още, че македонските българи са очернени и срещу тях валят заплахи. С Христиан Пендиков разговаря Александър Марков.  
 
БНТ: Християн Пендиков, радвам се, че сте тук, в БНТ, и можем да проведем това интервю. Първо, честито гражданство. Какво е чувството да имате вече българско гражданство?

Християн Пендиков: - Благодаря Ви. Радвам се на поканата. Чувството да имам българско гражданство за мен е едно чувство, което ми дава спокойствие, ми дава спокойствие за в бъдеще, когато трябва да отивам в Република Северна Македония за делото, което ми предстои. Че ще съм спокоен там, когато пътувам, и в остатъка от живота си ще съм спокоен като българин.

БНТ:- Вие ще сте спокоен, а Вашите приятели и останалите македонски българи, които са там и към момента, в РСМ?

Християн Пендиков: - Най-изявлените македонски българи, тези, които са най-повече се борят, които получават най-повече заплахи, те нямат българско гражданство, а са подали документ за българско гражданство повече преди много години и чакат.

БНТ: - Като споменахме българските клубове и председателите, какво още, според Вас, трябва да направи българската държава за македонските българи?

Християн Пендиков: - Българската държава, според мен, трябва да ни даде още някоя помощ, която ще се вижда, а каква помощ, трябва да си прецени самата държава, че ние не сме държава, не знаем как трябва да действат в тази посока, но те трябва да издействат ние да сме по-бързо запишани в Конституцията, да имаме някои права, които ги нямаме в момента в РСМ.

БНТ: - Но македонските българи имат нужда от помощ, нали така?

Християн Пендиков: - Имат нужда от помощ, имат, голяма нужда от помощ имат македонските българи.

БНТ: - Вие сте вече от почти четири месеца в България. Заздравяха ли раните Ви?

Християн Пендиков: - 15:03:22 - Раните - да, някои скоро напълно заздравяха, вече мога спокойна да пътувам и на делата, които ми предстоят. Имам още някои, които ми зарастват - прешлените, ама това няма да е никакъв проблем, за да пътувам за Република Северна Македония на моите дела, които ми предстоят.

БНТ: - А сега предстои поредното заседание по отношение на нападението над Вас, нали така?

Християн Пендиков: - Да, в Охридския съд на 31-и май.

БНТ: - Такава ли е България и такива ли са българите, каквито се представят в учебниците по история в РСМ?

Християн Пендиков: - Не, България не е такава, каквато се представя в РСМ, нито в учебниците. България е напротив - това, което ние го представяме, че е, и това, което очаквахме ние да е България за нас, македонските българи, общо за македонците. България ни е много близка държава, която винаги ни е помагала и ни помага. Аз не виждам защо, когато ние говорим истината, някой се обижда от това нещо, когато ние говорим истината. Това не ми е ясно.

БНТ: - Кога и как се промени Вашето разбиране за България?

Християн Пендиков: - Моето разбиране за България, общо за историята, се промени, когато почнах средно училище, постепенно се промени, когато почнах да чета странски литератури. Когато видях истината, която е, историческата. И която сега се случва. А не това, което се презентира в Република Северна Македония.


БНТ: - Но това е процес, нали, това не става бавно?

Християн Пендиков: - Да, това става бавно. Той не може да стане за една нощ, да вземем, да прочетем и да стане процесът, не. Това се иска време, иска се посветеност, да прочетем и да научим нещата какви са. Че ние през целия живот и това ми е много криво, че мои приятели учат погрешно история и знаят България само това, както я учили в училище и както се представя в медиите - като най-лошият народ, а не като някои, които трябва да са ни най-добрите.

БНТ: - Ако се върнем на нападението срещу Вас, реагираха ли, според Вас, адекватно институциите в РСМ?

Християн Пендиков: - Да реагираха адекватно за мен институциите в Република Северна Македония, аз просто нямаше да съм тук. Щях да бъда в Република Северна Македония, там да се речем и да съм спокоен, а не да съм тук.

БНТ: - Вицепремиерът Маричич беше щазал дни след нападението над Вас, че има вероятност да бъдете изправени пред прокуратурата в страната за, цитирам, "обида срещу Македония и македонския народ". Сега въпросът е - това влияе ли по някакъв начин върху Вашата готовност и готовността на председателите на клубовете, на останалите македонски българи, да се борят за истината там?

Християн Пендиков: - Когато един вицепремиер ми зададе мен такава заплаха и общо на всички, тя беше заплаха към всички, които се усещат или които искат да се събудят като македонски българи, които четат - да не са явни. Това мен ни постави един въпрос, защо, дали си струва това нещо, което правим? Че все пак ни заплашва вицепремиер на държавата, в която сме живели, живеем и искаме да живеем по-нататък на живота. Когато размислим, това винаги си е струвало и си струва, че ние се борим за кръвта на нашите деди. Ние се борим за нас. Ние говорим истината. Не искаме да обиждаме никой и да направим нищо лошо нито за Македония, нито за България. Ние искаме да имаме равни права като всички останали, които живеят в Репулика Северна Македония.


БНТ: - А в нощта на нападението - запис от което виждаме - кое заболя повече? Самото нападение, или обидите, че сте българин?

Християн Пендиков: - В нощта на нападението, както виждаме, нападнаха ме, пребиха ме, раните за месец-два-три, четири месеца вече презарастват и болката изчезва постепенно. Ама обидите, които ги добиваме през целия живот, през целите години, винаги заплахи, всичко това, което добиваме, това ни прави да не се чувстваме спокойни. Примерно аз съм доброволец в Червения кръст от моите 10 години, аз винаги съм бил приет във всички хора в общото население, което е в Охрид, по цялата Македония, където имам приятели. Никога не съм имал проблеми. Откогато така гласно проявихме българското чувство, почнаха обиди, почнаха да ни показват с пръст, да не можем спокойно да се разходим низ Охрид, низ другите градове, където и да отидем, трябва да се въртим. Все някой ще ни обиди, ще ни изпцуе, това не е хубаво. Направиха ни като черен гявол в Македония, а не сме направили нищо лошо, за да ги обидим.

БНТ: - А освен обидите и реакциине на някои хора, как българите в РСМ биват малтретирани?

Християн Пендиков: - Българите в РСМ биват малтретирани, първо, през самите държавни органи, дали през полицията, през техните служби, извикват ги, изпират ги, такива някои неща. Второ, имат много такива профили - онлайн медии, профили, които са от непознати май автори, и споделят наши частни снимки, наши фамилиарни снимки, където пишат, че трябва да ни убият, извикват на насилие срещу нас, показват част от нашите лични фотографии, снимки, които ги намират по нашите фейсбуци, инстаграми. И през цялото време извикват на насилие срещу македонските българи, че сме били някакви предатели.


БНТ: - Вие получавате ли все още заплахи?

Християн Пендиков: - Да, получавам все още. И преди нападението, и след нападението, като бях във ВМА, и сега. Получавам ги. Сега още повече, откогато взех гражданство. Като се изкараха някои снимки и провокации. Заплахите са редовни.


БНТ: - Как смятате да продължите живота си оттук нататък и смятате ли някога пак да се върнете в Република Северна Македония?

Християн Пендиков: - Оттук нататък смятам да запиша университета са международни отношения и човекови права. Искам да ги изучам и един ден да се върна в Македония като някой младеж, който изучил училище, който ще може да й помогне на тая държава да се развива напред. Искам да се върнам. Тя е моята държава. Аз там съм се родил. Охрид ми е градът, където ми са всичките спомени. Аз искам там да бъда, там да живея, където ми е фамилията, където ми е всичко. Ние сме от там и ние няма да си тръгнем от Северна Македония. Ние сме от там. И ние искаме тая държава да функционира, да отива нагоре, а ако можем някак да им помогнем, със задоволствие би помогнали.

БНТ: - Много Ви благодаря за това интервю.

Християн Пендиков: - Благодаря Ви и на Вас.
_

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад