Антоанета Цонева, ДБ: Бежанците, за да се интегрират трябва да получат достъп до нашите системи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правителството иска до 2023 г. да бъде осигурен нашия баланс по отношение на изхранването на населението. Необходимо е да се интервенира на пазара, за да могат да бъдат осигурени милион и половина тона зърно. Това каза Антоанета Цонева, депутат от "Демократична България" и председател на Парламентарната комисия за българите в чужбина е „Денят започва“.

„Това е важно, защото след избухването на войната в Украйна, ще има проблеми по отношение на добивите , тъй като производството на използваните торове е свързано с газ доставки, а то ще бъде затруднено“, допълни тя.

По отношение на бежанците, които пристигат в България Цонева коментира:

„Европейският съюз задвижи безпрецедентна директива за временна защита. Българските институции в момента калибрират своите процедури, така че всеки един човек, който минава на граничен пункт с България да попълва декларация, че иска да получи статут на чужденец, ако иска може да влезе и като турист. При попълнена декларация, човекът получава карта на чужденец, с която той и неговите деца получават достъп до образователни институции, социални и здравни услуги и до пазара на труда.“

„За да се интегрират бежанците трябва да получат достъп до нашите системи и до пазара на труда, за да имат доходи и да останат тук и да отглеждат децата си, до колкото е възможно спокойно“, смята Цонева.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад