На каква подкрепа могат да разчитат бежанците от Украйна? Говорят експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гражданите на  Украйна и лица на третите страни или без гражданство, живеещи на територията на Украйна, отговарят на условията за получаване на хуманитарен статут, защото бягат от войната. Това каза в студиото на “Денят започва” адвокат Магдалена Митева - специалист по правата на бежанците

В рамките на процедурата Държавната агенция за бежанците провежда интервюта с хората и винаги първо разглежда дали те отговарят на условията за бежански статут. Ако не отговарят, се разглежда дали отговарят на условията за хуманитарен статут, поясни тя.

“Придобивайки хуманитарен статут, те имат правата и задълженията на чужденци, които са с постоянно или дългосрочно пребиваване в страната, приравняват се. Имат право на здравеопазване, като си плащат здравните осигуровки. Имат право на достъп до пазара на труда, като няма нужда от допълнителни разрешения за труд. Имат право на образование и на почти всички права, който има право всеки човек, който живее на територията на страната”, допълни адвокат Митева.

Тя уточни, че докато тече процедурата по даване на статут разходите за здравни грижи се поемат от Държавната агенция за бежанците със средства от държавния бюджет.

Здравният икономист Аркади Шарков - също гост в студиото, акцентира върху това, че здравният статус на идващите от Украйна е ключов - това са майки с деца и по-възрастни хора.

“Съществува казуса за колко време и по какъв начин тези прииждащи бежанци  ще бъдат обхванати от здравната система спрямо техните нужди. Тук не говорим само за нужда от здравна помощ, говорим и за нужда от конкретни лекарства. Лекарствоснабдяването в България е добро за българските граждани, но когато говорим за пристигащите и за скъпи терапии - протоколни, има дълъг процес. За съжаление, капацитетът ни е не е твърде голям в тази посока. Има нужда от доброволци и от експерти, които да помогнат да изминем този тежък и труден път на чуждия, прииждащия пациент”, очерта част проблемите той.

В разговора се включи и работодателят Нейко Нейков, който отбеляза, че наемането на украинци не е новост за българските работодатели и даде пример с търсенето на работна ръка в туристическия бранш.

“Българският бизнес доста бързо се ориентира”, заяви той и добави: “15 години съм управител на фирма, който се занимава със здраве и безопасност. Дотук няма колега, на когото да съм поискал дипломата, искам знания. Това иска българският бизнес.”

Какво още коментираха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад