Радостина Жекова: Държанието на правителството доведе до изключителен хаос сред земеделските производители

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правителството започва запасяване със зърно. Държавата ще купува зърно, за да има резерв. Това обяви премиерът Кирил Петков в парламента. 

„Националната асоциация на зърнопроизводителите беше поканена на среща в Министерски съвет с участие на  министъра на земеделието, министъра на финансите и министър-председателя, в която да бъде обяснена интервенцията, която се кани да направи държавата. Но поводът за тази покана беше по-скоро декларацията, която зърнопроизводителите разписаха, че по никакъв начин няма да се толерира и няма да се приемат незаконни действия от страна на държавата спрямо износа на стока“, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите за „Денят започва“.

Тя допълни: „Държанието на правителството, респективно Министерство на земеделието, доведе до изключителен хаос, който от своя страна доведе до паника, както в средите на земеделските производители, така и в населението, а това води до спекула“.

Жекова заяви, че Националната асоциация на зърнопроизводителите твърдо осъжда такива действия. 

„Спекулация е закупуването на непазарни цени на всякакъв вид стока, която сме произвели в България. Няма нищо лошо в намерението на държавата да попълни държавния резерв и да направи запас, но трябва да сме наясно, че това е жива стока и тя има особености на съхранение. Милион и половина тона пшеница, които трябва да влязат по някакъв начин в нечий складове е необходимо да бъдат внимателно наблюдавани. Това ще бъде изключително скъп ресурс на държавата“, смята тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад