Антоанета Цонева, ДБ: Решението на Цацаров е лично, ние не воюваме с личности

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Управляващото мнозинство заяви, че ние предприемаме решителна реформа в КПКОМПИ. Решението на Цацаров е лично и трябва да подчертая, че ние не воюваме с личности. Това заяви Антоанета Цонева от “Демократична България” по повод оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОМПИ.

"За нас е важно да се справим с начина по който функционира тази комисия, да я разделим на две и всичко онова, което сме заявили да бъде осъществено. Важно е ние да прокараме нашите законодателни инициативи и да може комисията да започне да работи по нов начин", допълни Цонева.

"Разбира се, ние от ДБ сме имали през годините много силни критики към г-н Цацаров като главен прокурор, това е известно, фамозният скандал "Цумгейт", в който и нашата политическа формация беше намесена много рязко, така че нашата позиция е категорично ясна. Много по-важно е как ние ще реформираме КПКОНПИ, за да може тя действително да осигури ефективна борба с корупцията, да бъде разделена на две - комисия, която се занимава с отнемане на незаконно придобито имущество и другата част, която се занимава с разследване на корупция", обясни още Антоанета Цонева.

Тя коментира и предстоящият днес избор на председател на ВКС. "Това заседание ще се води и от правосъдния министър, излъчен от ДБ, надявам се и вярвам, че това ще бъде един добър избор, нека да видим как ще се развие дискусията и гласуването“, заяви Цонева.

Оставката, която трябва също да бъде подадена, е на Иван Гешев, така че още веднъж да го призова просто да не се бави и да я подаде, призова за пореден път депутатът от ДБ.

 

Вижте разговора във видеото.