Делян Добрев, ГЕРБ: КЕВР трябва да е независим орган

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не само, че няма законодателни промени в сферата на енергетиката, но и комисията която създадоха управляващите преди един месец, в която трябваше да се родят законодателни промени, не е направила нито едно заседание. Това каза Делян Добрев от ГЕРБ в "Денят започва".

Според него е голям шанса КЕВР да стане по-малко професионален орган, тъй като през последните години КЕВР е доказал, че е независим орган и създаде едно спокойствие в последните 7-8 години в сектор енергетиката. Той подчерта, че това спокойствие го няма през последните 6-7 месеца, защото това не зависи от КЕВР, а зависи от правителството. "Тази криза на цените в цяла Европа бе посрещната с компесаторни механизми, такива каквито в България няма. Тоест регулаторът няма как да реши проблема, а това трябва да се направи от правителството, а то не го прави", добави Добрев.

"Аз харесвам много Иван Иванов, бих го предложил за втори мандат, но според мен, той не иска. Профилът на следващия председател трябва да бъде експерт, доказано честен човек, който няма да се поддаде на натиск от страна на правителството. Защо този регулатор трябва да е независим? Защото ако не е независим, правителството ще му разпорежда да намали цената на тока. Но с мораториума, всяко едно такова действие, което не е подчинено на пазарната логика и на правилата на регулатора, ние го плащаме с лихвите", коментира Делян Добрев.

"В този период от 1 януари до 1 април ще се трупа недовзет приход от страна на електроразпределителните предприятия, тоест те ще харчат повече пари. За да могат да похарчат повече пари, те трябва да ги вземат от заеми. Заемите банките ги дават срещу лихви. И заемът заедно с лихвата трябва да бъде признат от регулатора на 1 април и включен в цените. Тоест отлагането на мораториума от 1 април ние ще го платим с лихвите", обясни още Добрев.

Делян Добрев заяви, че за декември нито една фирма и нито един потребител не е получил и един лев компенсация за декември. "Най-големият проблем, че някои предприятия затварят е, че тези високи цени, рефлектират и върху крайните цени. Това увеличение на тока, няма да го плати бизнеса, а накрая ще го платят хората", каза още Добрев.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад