Антоанета Цонева: Намерението на Борисов и на Гешев е било да пречупи протеста още на втория му ден

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По темата за полицейското насилие, но и за липсата на консенсус на вчерашния КСНС, както и за острия парламентарен дебат разговаряхме с Антоанета Цонева, депутат от „Демократична България“.

"Много въпроси трябва да получат отговори, а обществото трябва да чуе как и по каква причина българската полиция в онзи момент и по чия заповед е действала по този брутален начин".

Всички тези въпроси ще бъдат зададени на изслушването на Бойко Рашков в парламента. Според Цонева на кадрите ясно се вижда, че поне 12-15 души участват в този брутален побой, а в същото време публичната информация сочи, че едва четирима души са получили наказание

По думите ѝ трябва да се изясни категорично, че един от наказаните - полицаят Андон Андонов е инсталиран в Бюрото за защита на свидетелите.

"Този човек в момента получава по-високо възнаграждение отколкото е получавал на предишната си позиция, което е подигравка с идеята, че спрямо него изобщо е упражнена някаква санкция", каза Цонева.

По думите ѝ намерението на Борисов и Гешев е било да бъде пречупен протестът, "поднасяйки като агнета" пострадалите деца.

"Обществото днес трябва да получи категорични отговори кой е издал тези заповеди полицейските началници да се държат по този начин, колко са наказаните. Като майка аз не мога да понеса тези кадри, това действие, отношението към нашите деца, да бъде оставено", каза депутатът от "Демократична България".

Цонева заяви, че това разследване трябва да стигне своя край както и че според нея поръчителите на осуетяването на протеста са Борисов и Гешев.

"Ние не сме някаква джамахирия, в която министър-председателят може да реши просто ей така да впрегне всички служби, прокуратурата да се задейства и да започне разследване уж за държавен преврат", заяви народният представител.

Тя иска лично да се срещне с Младен Маринов и Христо Терзийски, защото при създаването на комисията за полицейското насилие те са заявили, че не са видели полицейско насилие.

По думите й снимането на момичето е брутално издевателство. Заяви, че главният прокурор трябва да представи доклад пред парламента и да бъде изслушан, макар и според него това да представлява нарушение на Конституцията.

Според Антоанета Цонева тук става въпрос за системен проблем за упражняване на полицейско насилие и превишаване на сила. Подчерта, че България е осъждана по многобройни дела в Европейския съд за правата на човека.

"Чак когато всички видяхме тези записи, прокуратурата реши да каже нещо. Туитът на Гешев - брутално доказателство, че той подкрепя този тип поведение и това, че те са участвали в планирането на пречупването на този протест през такова насилие. Спомняте си, той на 11-ти юли в Туитър поздрави действията на полицията и застана плътно зад тях", припомни Цонева.

Тя коментира, че на КСНС вчера е имало силно противопоставяне на политическите сили. По думите ѝ бюджетът е належащ проблем заради предстоящата ковид вълна и бежанския натиск.

"Мисля, че всеки отговорен политик е наясно, че тези действия трябва да бъдат предприети", каза Антоанета Цонева.

Според Цонева ГЕРБ и ДПС усещат, че вече няма да бъдат допуснати до властови ресурс. Тя заяви и че парламентът, а не фейсбук е мястото, където политическите сили трябва да се споразумеят за съставяне на правителство.

Вижте видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад