Николай Хаджигенов: Успях да спра НСО да унищожи записите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Парламентът ще заседава извънредно днес. Свикан е от председателя Ива Митева заради кадрите с полицейско насилие от втория ден на протестите миналото лято. Ще бъде изслушан служебният вътрешен министър Бойко Рашков. А исканията на Николай Хаджигенов и Христо Иванов за изслушване и на главния прокурор предизвикаха спор за нарушаване на независимостта на отделните власти.

С Николай Хаджигенов, зам.-председател на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“, разговаряхме в "Денят започва". Г-н Хаджигенов беше един от организаторите на протестите срещу правителството "Борисов–3" и главния прокурор Иван Гешев през лятото на миналата година. Хаджигенов е и адвокат на част от пострадалите от полицейско насилие.

Писмото ми до временно изпълняващия длъжността началник на НСО за предоставянето на кадрите от камерите зад колоните на сградата на Министерския съвет е от 15 юли миналата година, заяви Хаджигенов. Издирването е продължило 13 месеца. "Презапис е, защото оригиналите се съхраняват в НСО, според мен", каза той.

Това, което успях да направя тогава е да спра НСО да унищожи записите, подчерта адвокат Хаджигенов.

Предстои да разберем кога са повдигнати обвинения и на кого, каза още той. На този етап има едно голо твърдение на говорителя на Районна прокуратура. "Кога е същественият въпрос, за да не се окаже, че вчера са им повдигнати обвинения."

Николай Хаджигенов изрази съмнение, че главният прокурор ще дойде на изслушването по темата за полицейското насилие. Той каза, че Гешев ще се "скрие" от депутатите, пред които беше поканен да даде отчет.

"Главният прокурор няма да бъде изслушан, той ще се скрие в Боровец в станцията на прокуратурата, в която живее, след като разкрихме двореца в Бояна и няма да бъде изслушан. Иначе трябва да бъде изслушан и трябва да му бъде взето мястото, на което стои, и някой ден той ще бъде подсъдим за всички тези неща", каза Хаджигенов.

По думите му главният прокурор трябва да обясни какво е направила прокуратурата и защо им повдигат обвинения на всички тези деца, жертви на полицейското насилие.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад