Защо ГЕРБ се обърна към КС за гражданството на Кирил Петков - коментар на Анна Александрова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

СДС сезираха Конституционния съд за казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Поискаха указът на президента за назначаването на служебното правителство в частта за Петков да бъде обявен за противоконституционен. С Анна Александрова, депутат от ГЕРБ – СДС, разговаряхме по темата в "Денят започва".

Александрова коментира решението на ГЕРБ-СДС да сезира КС по казуса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков.

"Той трябва да взема важни решения за българските граждани и ако той е с двойно гражданство въпросът е чия позиция ще защитава - на България или на другата държава. Чувам, че е личен казусът, не е лично отношение, принципен е казусът и трябва да се носи отговорността. Нека само да спомена, че цялата отговорност е на президента", каза Александрова.

Тя заяви, че ако КС се произнесе, че назначаването е противоконституционно - изцяло отговорността ще е на президента Румен Радев. Защото, по думите и, той е следвало да направи проверка на министрите, които назначава и в нарушение на Конституцията, това е изключително тежко нарушение на закона.

Ако това стане, е напълно възможно от ГЕРБ-СДС да поискат импийчмънт на президента. Ще имаме достатъчно основания за това. Ако КС се произнесе за противоконституционност, ще имаме такава възможност, каза Александрова.

Тя не пожела да коментира кадрите с полицейско насилие над протестиращи. Заяви обаче, че записите от камерите излизат сега, за да се отклони вниманието от най-важните проблеми.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад