Арестите в ГЕРБ, разследването и последствията - коментар на юристите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Следователи от Софийската градска прокуратура поемат разследването по случая с Борисов, Горанов и Арнаудова. Кирил Петков, Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани.

В студиото на “Денят започва” темата коментираха конституционалистът д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика и адвокат Александър Кашъмов.

Според Цеков акцията с арестите, проведена по този начин, е грешка на МВР.

“Една поредица от законни и полузаконни действия на МВР, злоупотреба с института на неотложността, каквато очевидно нямаше и заедно с това едно разследване, започнато от некомпетентен орган, най-вече по отношение на г-н Борисов и г-н Горанов, които към момента на предполагаемите деяния, в които са заподозрени, са били членове на Министерски съвет и не могат да бъдат разследвани от разследващи полицаи в МВР”, обясни конституционалистът.

Александър Кашъмов поясни, че арест при неотложност и задържане при неотложност не съществуват.

“Съгласно НКП при неотложност има събиране на доказателства - претърсване и изземване на помещения, извършване на обиск, претърсване и изземване на кореспонденция. Тук говорим за полицейското задържане за 24 часа, което е уредено в Закона за МВР - дали то беше законно или не предстои да разберем”, каза той.

Кашъмов допълни, че европейското законодателство поставя високи изисквания в подобни случаи. Европейският съд по правата на човека изисква при задържането да е налице обосновано предположение, които в този случай не знаем дали е имало.

Какво още казаха гоститет в предаването по темата, както и за предлаганата съдебна реформа, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад