Как се доставят медикаменти в помощ на Украйна? Разговор с д-р Ивайло Христов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


„Има такъв народ“ още от началото е в помощ на Украйна и украинските бежанци. Направихме два официални курса до Украйна. Първо колегите ни от Варна бяха до Волград. Миналата седмица екипите ни  в София подготвяха помощ от хранителни продукти за Тараклия в Молдова. Тараклия е регион населен с българи и в момента там има около 1500 бежанци, които се нуждаят от хранителни продукти. Това каза д-р Ивайло Христов - депутат, "ПГ на "Има такъв народ" в „Денят започва“. 

„Пристигна писмо от директора на болницата в Измаил, че свършват всички хирургически консумативи. Много бързо трябваше да решим да им помогнем. Те дадоха сериозен списък с над 40 позиции за износ. Оказа се, не лесна задача, защото износът на лекарства е регулируема дейност особено когато се отнася за голямо количество, като в нашия случай цял бус“, коментира д-р Христов.

Той разказа за различни проблеми, с които е трябвало да се справят още преди да тръгне буса с медикаменти за Измаил. 

„Имаше логистични проблеми по отношение на това, че първоначално фирмите не искаха да ни продадат лекарствата, защото такава е регулаторната система. Но чест прави на Агенцията по лекарствата, че ни помогна с издаването на документи, защото искахме всичко да е законно.“ 

Според д-р Христов, ако се наложи отново да се мине по същия път, няма да е по-лесно, защото Българският червен кръст е оритизиран, но тяхната система е за огромен износ, който се доставя до депо в Украйна и там се разпределя. А когато се отнася за определени субекти, както в случая болницата в Измаил, няма решения на такъв казус.

„Българските институции ни помагаха, но на ръба на закона, защото не е регламентирано по никакъв начин“, допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад