Родители създават асоциация на пациентите с рядкото заболяване нарколепсия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нарколепсията е неврологично заболяване на съня. То протича със спонтанни преминавания в т.нар. рем сън, това е симптом на нарколепсията, който се нарича катаплексия. Катаплексията е свързана с отпускане на мускулатурата – заспиване при силни емоции. Това каза д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня в „Денят започва“.

„При дъщеря ми проблемът беше категоричен. Всичко се разви много бързо. Тя започна да заспива докато върви и да има нужда да поспи като сме на улицата, например. Нейните падания на земята, поради нуждата от сън, достигаха до над 10 пъти на ден. Нямахме никакви съмнения, че нещо сериозно се случва с нея. Тогава беше на 10 години и за няколко седмици се разви цялата гама от симптоми“, разказа Адриана Андреева – учредител на Българска асоциация на пациентите с нарколепсия.

„Досега не се е говорило публично за този проблем – нарколепсията, не защото не го е имало, а защото хората и лекарите не са информирани. Не се разпознават веднага симптомите. Поради това няма и статистика на болните, но предполагаме, че има няколко хиляди в България, защото това е рядка болест“, коментира д-р Чипев.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад