Асен Василев: Имаме шанс за 100% българска енергия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Миналата седмица президентът представи своя план за икономическо развитие на България. По темата разговаряхме с Асен Василев, бивш служебен министър на икономиката и енергетиката.

Още през 2013 г. Световната банка и Европейската комисия направиха доклад по повод високите цени и структурата на системата. Благодарение на това беше преструктурирана системата и беше спряно изтичането на 800 млн. лева. Този доклад казва, че нашата система до 2030 г. е стабилна и няма да има нужда от нови мощности, това заяви в "Денят започва" Асен Василев.

Той посочи, че и днес системата работи с наличните мощности. В последните 3-4 години българските правителства поеха два много тежки ангажимента. Първият е за увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници до 30% от електроенергията. Вторият е постепенното затваряне на всички въглищни централи.

"Зимното пиково натоварване е в нощния пояс. Там има около 750 000 мегавата натоварване, от които около 2500 мегавата, ако не ги подадат въглищните централи, ние оставаме без ток или на внос. Има два готови проекта в НЕК. България има уникалното съоръжение ПАВЕЦ "Чаира", обясни той и допълни, че има проект за разширението на ПАВЕЦ-а, отбеляза Асен Василев.

Другото предложение е за изграждане на ВЕЦ на Дунав, който ще бъде еквивалент на АЕЦ "Козлодуй". "Залагаме да се направи технико-икономически анализ, за да се види изграждането - по принцип, ако той се направи с новите торбини, сертифицирани от Европа, изграждането става доста по-евтино", обясни Василев.

Освен това има възможност да се направи горен изравнител над язовир "Кърджали" и подобно на "Чаира" да се направи същата система, където водата от горния и долния язовир да се рециклира, така че това да  осигури още 300 мегавата мощност.

Предвижда се да се обследват всички други каскади и да се проследи в кои от тях водата тече еднопосочно. Идеята е да се прецени къде могат да бъдат направени долни изравнители, за да работят по-пълноценно, каза той.

Асен Василев посочи, че язоворите в страната, които са в окаяно състояние, са тези на "Поливни системи" и напоителните язовири, които нямат нищо общо с големите ВЕЦ-ове, които се контролират от НЕК.

Вторият важен момент е, че България разполага с огромен геотермален ресурс. Най-големите обеми са концентрирани в Дунавската равнина. Този ресурс е сравнително нискотемпературен. Той е природен, зелен, непрекъсваем и може да се използва за 12 000 мегавата.

По отношение на АЕЦ "Белене" Асен Василев беше категоричен, че този проект е политически и не е необходим на българската електроенергийна система, след като беше удължен проектът АЕЦ "Козлодуй".

В момента ние имаме шанса за 100% българска енергия и да сме независими от външни източници, тази енергия да отговаря на европейските директиви за "зелена" и тя да е на себестойност не по-висока от цената, на която гражданите потребяват електроенергия.

Той беше категоричен, че предлаганите проекти не са на президента, на правителството или политически, а са проекти на България. Става въпрос за това дали ние като българи ще вземем най-рационалното, най-евтиното и ефективното решение, за да имаме евтина енергия, за това с даденостите ни да станем енергийно депо.

По думите на бившия служебен министър на икономиката и енергетиката мерките, предприети от правителството във връзка с коронакризата, мораториумът върху кредитите ще даде глътка въздух на бизнеса. Другите мерки работят частично и на парче. Те не бяха и обяснени навреме.

Фалитите са очаквани. Нивата на безработицата скачат драстично. И това е най-тежкият социален проблем, открои той.

Чуждите инвестиции са малък процент. Това, което може да помогне на икономиката е да бъде оставен малкият и среден бизнес да прави бизнес, а не да се занимава с администрация, категоричен беше Василев.