Атаката срещу Израел - каква е крайната цел на Иран? Анализ на експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Иран наруши табу, което съществуваше повече от 4 десетилетия от съществуването на ислямската република  - да не напада Израел от собствена територия. Израел за втори път грешно разчете една ситуация, а именно ударът в Дамаск. Грешката на Иран е, че прекрачи червената линия. Това каза в „Денят започва“ Петър Карабоев, международен редактор в "Дневник".

Той добави: „За съществуването на Израел е изключително важно да има съюзници. Разбра се, че много от ракетите и дроновете, насочени към Израел бяха свалени по пътя. Най-важният съюзник – САЩ продължава да бъде под въпрос“. 

Според доц. Искрен Иванов "не става дума просто за послание".

"Това безспорно е послание, макар че тази твърда сила, която употреби Иран имаше и друг замисъл и той беше да провокира война. Да изкара Израел агресорът, да изкара Израел лошото момче в региона, което ще нападне Иран и което ще започне войната", смята той.

Политологът допълни, че тази акция на Иран е част от много по-голяма антиизраелска коалиция в региона.

"В тази коалиция участват "Хамас", Хизбула, защото, ако погледнем начина, по който Иран изстреля дроновете си към Израел и продължи да провокира израелската държава, ще видим, че има много сходства, по начина, по който действа Иран и начина, по който "Хамас" провокираше", каза още доц. Искрен Иванов.

Вижте целия разговор във видеото. 
 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад