Реформите в службите и в съдебната система - коментар на юристите Борислав Цеков, Людмил Рангелов и Велислав Величков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доказателства от моя гледна точка като защитник, са доста рехави, всъщност няма доказателства. Няма свидетелски показания, които да я уличават в престъпление, каза адвокат Людмил Рангелов по отношение доказателствата срещу Петя Банкова, бившата директорка на митниците.

"Това не е нито първият, нито ще бъде последният случай, когато някой престоява в ареста, вкл. година и половина, и накрая всичко да приключи с прекратяване на производството или с присъда, с която я признават за невиновна. Това не е някакво чудо в нашето правораздаване."  

"Съдебната реформа на практика не е започнала. Всички конституционни промени влизат в сила след приемането на новия устройствен закон за съдебната власт. Този закон е изработен от работна група в Министерство на правосъдието, днес изтича срока за обществено обсъждане, тепърва ще се предвижва за експертиза във Венецианската комисия и най-вероятно ще бъде приет в следващото народно събрание. Но какъв закон ще бъде приет, ние не знаем." Това каза в студиото на "Денят започва" адвокат Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки".

"Прокуратурата се премести в Министерство на правосъдието. Зам.-главен прокурор, назначен по предложение от и.ф. Борислав Сарафов е министър на правосъдието, който от своя страна назначи за свой заместник друг дългогодишен прокурор - г-жа Спаска Кинчева, съпруга на член на ВСС от съдийската колегия Драгомир Коеджиков, което означава че, тъй като обект на реформата е основно прокуратурата, очакваме тя да реформира сама себе си. С голяма степен на вероятност бих казал, че почти нищо няма да се промени."

"По въпроса за съдебната реформа трябва да прибавим, че има едно конституционно дело, в което има много сериозна възможност една част от тези конституционни промени, вкл. за съдебната власт, особено това "разфасоване" на два самостоятелни органа на ВСС, да бъде обявено за противоконституционно", заяви Борислав Цеков, доцент по конституционно право.

"За мен е по-важен, от гледище на една конституционна политика, на ролята на институциите, политическият казус. Имаме снимки - той е на снимки този казус. Един вътрешен министър на снимки с лице, уличено в контрабанда, дружески снимки - г-н Бойко Рашков. Един главен секретар г-н Коцев, един партиен лидер, г-н Петков със същото лице, имаме един премиер, г-н Денков, който дава пресконференция с г-н Коцев, за който вече има разследване и т.н. Това би могло да се тълкува включително като разпъване на политически чадър."

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад